Zoek op

hek

het hek zelfst.naamw.Uitspraak:   [hɛk] Verbuigingen:   hek|ken (meerv.) 1) afscheiding van hout of metaal Voorbeeld:   `Om het weiland staat een hek omdat anders de koeien weglopen.`Nu is het hek van de dam!  (nu gaat het helemaal mis) 2)
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/hek

HEK

1) Achterschip 2) Achtersteven van een schip 3) Afbakening 4) Afkeer 5) Afrastering 6) Afscheiding 7) Afschutsel 8) Afschutsel met spijlen 9) Afschutting 10) Afsluiting 11) Afsluiting van een terrein 12) Afsluitmiddel 13) Afzetting 14) Antipathie 15) Aversie 16) Balustrade 17) Barrière 18) Beschutting 19) Beveiliging 20) Bovenachterzijde van een v...
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/HEK/1

Hek

[afrastering] - Een hek is een afrastering, typisch ten behoeve van erfafscheiding. Een hek is meestal gemaakt van hout of metaal, stevig van constructie en bevat openingen waardoorheen men kan kijken. Een ondoorzichtige houten constructie met dezelfde functie als een hek heet een schutting. Sommige landen hebben een veilig...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Hek_(afrastering)

hek

•omheining, afscheiding. •draaibaar deel van een omheining, het deel dat als toegang gebruikt wordt. •raamwerk van latten van een molenwiek. • [scheepvaart] de bovenachterzijde van een schip, achterreling.
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/hek

Hek

achterwand van een schip, of het bovenste deel van die achterwand. Ook deel van het schip van de spiegel tot de achtermast.
Gevonden op http://resources.huygens.knaw.nl/vocglossarium/zoekvoc

Hek

Achterzijde van het schip boven de achtersteven. In oorspronkelijke betekenis de achterste afsluiting van de romp door een schot dat aan de bovenzijde vaak was afgewerkt met een kunstig in verschillende vorm uitgehakt hekbord of hakkebord, waaraan men bevriende schepen al van verre herkende.
Gevonden op http://vaartips.nl/tiph.htm#hek

Hek

Let op: Spelling (deels) uit 1864: o. (-ken), afsluiting, traliewerk, afschutsel; (zeew.) achterwerk, spiegel; [figuurlijk] de -ken zijn verhangen, er zijn andere personen aan het bestuur; (ook) de omstandigheden zijn veranderd; het -sluiten, de laatste zijn; daar stond hij als Jut voor het -, hij stond te gapen, zag er onnoozel uit.
~BAL...
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/cali003nieu01_0011.htm

hek

Afscheiding of omheining, bestaande uit verticale, op gelijke afstanden geplaatste, overdwars verbonden palen, staven of spijlen. Het kan een ruimte begrenzen in de kerk, zoals bijvoorbeeld die van de doopkapel, de dooptuin, van een kapel, van de altaarruimte. Zie ook: altaarhek, doophek, koorhek, koorschot, oksaal
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10695

Hek

Achterreling, achterpreekstoel.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10827

hek

afscheiding van lat- en-of traliewerk (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/hek

hek

afscheiding van houten latten, gaas of spijlen vb: om het bouwterrein stonden hoge hekken Synoniem: omheining
deel van een afscheiding dat open en dicht kan vb: doe jij het hek van de tuin even dicht?
het hek is van de dam [alle grenzen worden overschreden, het wordt een chaos]
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=hek

hek

VOC - Scheepsbouw : achterzijde van het schip; verzameling balken en stutten die de afsluiting van de achterzijde van het schip vormen en waarop het hakkebord wordt aangebracht.
Gevonden op http://www.vocsite.nl/woordenlijst/index.html?of=100

hek

Het hek is van de dam. De belemmeringen zijn weg, men kan doen wat men wil. Het hek dat op de dam stond en de weide afsloot, is weggenomen. De beesten zijn nu vrij om te doen wat ze willen.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/idioom/hek
Geen exacte overeenkomst gevonden.