Zoek op

klaren

klaren werkw. helder maken    Voorbeeld: `Hij klaarde de gesmolten boter om er daarna bij hogere temperaturen in te kunnen bakken. `helder worden    Voorbeeld: `Deze wijn is vanzelf geklaard. `'overdrachtelijk': redderen, moeilijkheden uit de weg ruimen    Voorbeeld:...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/klaren

KLAREN

1) Afdoen 2) Bedisselen 3) Bezonken vloeistof afgieten 4) Decanteren 5) Fiksen 6) Helder maken 7) Helder worden 8) Herstellen 9) In het reine brengen 10) In orde brengen 11) In orde maken 12) Kuisen 13) Licht worden 14) Louteren 15) Ophelderen 16) Opknappen 17) Oplossen 18) Redden 19) Regelen 20) Reinigen 21) Verhelderen 22) Verlichten 23) Voor elk...
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/KLAREN/1

Klaren

Dit woord heeft twee betekenissen:
Gevonden op http://kookrecepten.wordpress.com/recepten/keukentaal/keukentaal-k/

Klaren

Het uit de war halen van lijnen, kettingen of andere vastgelopen zaken. Een anker waarvan lijn of ketting in de war zit, zal voor het uitbrengen geklaard moeten worden. "Klarigheid maken", b.v. alles gereed maken voor meren of ontmeren, is hiervan afgeleid. Het tegenovergestelde van onklaa...
Gevonden op http://vaartips.nl/tipk.htm#klaren

Klaren

Klaren is een overgankelijk werkwoord en betekent; helder maken. Beslag wordt in de bierbrouwerij geklaard, door de helder vloeistof (de wort) te scheiden van de vaste stoffen (de bostel). In professionele brouwerijen wordt geklaard met behulp van een klaringskuip ofcentrifuges offilters. Hulpmiddelen gebruikt door thuisbrouwers: Iers mos Ook na he...
Gevonden op http://www.bierwoordenboek.com/Klaren.ashx

Klaren

Let op: Spelling (deels) uit 1864: [bedrijvend werkwoord] [gelijkvloeiend] (ik klaarde, heb geklaard), helder maken; zuiveren; wijn -; suiker; (zeew.) het anker -.
~, [figuurlijk] in orde schikken, brengen (wat moeijelijk schijnt), ik zal het wel -.
*...RIGHEID, v. toe-, uitrusting; - maken.
*...RING, v. [geen meervoud] het klaren...
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/cali003nieu01_0014.htm

Klaren

[Mil. Woordenboek, spelling van 1861 ``Klaren``] Bij de zeelieden eene gebruikelijke uitdrukking voor gereed maken. Zoo klaart men een touw, een anker, een schip voor het gevecht; enz. Klaar is dus alles wat onmiddelijk gebruikt kan worden, onklaar alles waarmede dit niet het geval is
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/land016mili01_01/land016mili01_01_0012.htm

klaren

1> iets uit de knoop halen of iets opruimen. DE TROSSEN KLAREN: uit de knoop halen, de kinken eruit draaien en in bochten leggen. HET ANKER KLAREN: de ankerketting, als die door een of andere oorzaak rond het anker geslagen is, van het anker vrij maken. DE VALLEN KLAREN: de vallen opschieten en aan kikkers, klampen of korvijnagels ophangen. KLAAR S...
Gevonden op http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/woord.php?woord=kij

Klaren

Het helder maken van bouillons of het verwijderen van eiwitbestanddelen uit margarine. Wordt ook clarifiëren genoemd
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10360

Klaren

Het verwijderen bij bouillon en gelei van alle ongerechtigheden. Met behulp van eiwit en fijngehakte vis of vlees worden deze bestanddelen gebonden en dan tijdens het koken met een schuimspaan verwijderd. Daarna zeven en men bekomt een heldere doorzichtige substantie. Zie ook geklaarde boter.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10361

Klaren

Boter klaren is de boter smelten zodat de vaste bestanddelen naar de bodem zakken en u de heldere vloeistof kan afgieten. Zo bekomt u zuiver botervet zonder melkbestanddelen waardoor de vetstof geschikt is voor het bakken bij hoge temperaturen.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10377

Klaren

(ook wel clarifiëren) het klaren, het helder maken van bouillon of boter. Bouillon klaart men door middel van eiwitten in combinatie van groenten en aromaten toe te voegen. Boter klaart men door verwarming op laag vuur, het schuim met een lepel te verwijderen en de boter voorzichtig in een kom te gieten, zodat het witte bezinksel achterblijft.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10384

klaren

traditionele wijze van reinigen van de wijn, wordt nog steeds toegepast. Men voegt ei-eiwit of gelatine aan een wijn toe, waaraan zich de zevende deeltjes zullen binden. Deze grote vlokken zakken makkelijk naar de bodem FR: collage Zie reinigen van wijn
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10519

Klaren

Het vereffenen via de neus van drukverschillen over het trommelvlies tijdens duiken. Rubriek(en): Arboveiligheid, Technische hulpverlening
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10655

Klaren

Helder maken van bouillons e.d
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10801

klaren

[slang] klaren; tjallen = jatten
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10856

klaren

Def.: het compenseren van de druk door het dichtknijpen van de neus en tegelijkertijd druk op de neusgaten (en oren!) uitoefenen.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10880

klaren

Def.: het verwijderen van kinken en knopen in kabels, trossen en kettingen.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10880

klaren

Het verwijderen bij bouillon en gelei van alle ongerechtigheden. Met behulp van eiwit en fijngehakt vlees of vis worden deze bestanddelen gebonden en tijdens het koken met een schuimspaan verwijderd. Daarna zeven en men bekomt een heldere doorzichtige substantie.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10914

KLAREN

Methode voor het helder maken van de wijn. Klaren kan gebeuren door natuurlijke bezinking van het sediment en de zwevende deeltjes in de wijn, maar ook door de toevoeging van een klaringsmiddel en filtratie. Klaringsmiddelen zijn proteïnen, zoals geslagen eiwit, die zich verbinden met andere in de wijn zwevende proteïnes. De zo ontstane, zwaarde....
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10943

Klaren

Het helder maken van een vloeistof
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10990

Klaren

(clarifieren) Het helder maken of zuiveren van bouillon door deze langzaam met wat eiwit te verhitten en vervolgens te zeven. http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op http://www.kokswereld.nl/

klaren

geklaert geklaerde klaren, helder maken van honing of suiker in water met eiwitten. Dit was nodig omdat men met onzuivere ingrediënten werkte, zoals ongeraffineerde suiker. klaren, helder maken van honing of suiker in water met eiwitten. Dit was nodig omdat men met onzuivere ingrediënten werkte, zoals ongeraffineerde suiker.
Gevonden op http://www.kookhistorie.nl/index.htm

klaren

het klaar maken vb: wij zullen dit karwei wel even voor je klaren Synoniemen: afdoen afhandelen
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=klaren
Geen exacte overeenkomst gevonden.