Zie ook:
klaar

klaren werkw. Afbreekpatroon: kla·ren Verbuigingen: klaarde Vervoegingen: geklaard (volt.deelw.)
1) ''overdrachtelijk'': redderen, moeilijkheden uit de weg ruimen Voorbeeld: 'Geloof maar dat hij in die tijd veel te klaren kreeg!'
2) helder maken Voorbeeld: 'Hij klaarde de gesmolten boter om er daarna bij hogere temp...
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/klaren

1) Afdoen 2) Bedisselen 3) Bezonken vloeistof afgieten 4) Decanteren 5) Duikersterm 6) Fiksen 7) Helder maken 8) Helder worden 9) Herstellen 10) In het reine brengen 11) In orde brengen 12) In orde maken 13) Kuisen 14) Licht worden 15) Louteren 16) Ophelderen 17) Opknappen 18) Oplossen 19) Redden 20) Regelen
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Klaren/1

1) Afdoen 2) Clarissen 3) Decanteren 4) Herstellen 5) Kuisen 6) Louteren 7) Ophelderen 8) Opknappen 9) Redden 10) Regelen 11) Reinigen 12) Verlichten 13) Zuiveren
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Klaren/1

Klaren is een overgankelijk werkwoord en betekent; helder maken. Beslag wordt in de bierbrouwerij geklaard, door de helder vloeistof (de wort) te scheiden van de vaste stoffen (de bostel). In professionele brouwerijen wordt geklaard met behulp van een klaringskuip ofcentrifuges offilters. Hulpmiddelen gebruikt door thuisbrouwers: Iers mos Ook na he...
Gevonden op
http://www.bierwoordenboek.com/

[
Mil. Woordenboek, spelling van 1861 ``Klaren``] Bij de zeelieden eene gebruikelijke uitdrukking voor gereed maken. Zoo klaart men een touw, een anker, een schip voor het gevecht; enz. Klaar is dus alles wat onmiddelijk gebruikt kan worden, onklaar alles waarmede dit niet het geval is
Gevonden op
http://www.dbnl.org/tekst/land016mili01_01/land016mili01_01_0012.htm

Het verwijderen bij bouillon en gelei van alle ongerechtigheden. Met behulp van eiwit en fijngehakte vis of vlees worden deze bestanddelen gebonden en dan tijdens het koken met een schuimspaan verwijderd. Daarna zeven en men bekomt een heldere doorzichtige substantie. Zie ook geklaarde boter.
Gevonden op
http://www.kooknieuws.nl/vaktermen/
het klaar maken vb: wij zullen dit karwei wel even voor je klaren
Synoniemen: afdoen afhandelen
Gevonden op
http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=klaren

Klaren is het neerslaan en verwijderen van kleine zwevende deeltjes in de wijn. De wijn wordt hierdoor van een colloïdale vloeistof (zie ‘colloïdaal’) een (bijna) heldere oplossing.
Gevonden op
https://wijnwetenschap.nl/wijnwoordenboek/klaren/
Def.: het compenseren van de druk door het dichtknijpen van de neus en tegelijkertijd druk op de neusgaten (en oren!) uitoefenen.
Gevonden op
https://www.aquo.nl/index.php/Categorie:Geldige_begrippen
Def.: het verwijderen van kinken en knopen in kabels, trossen en kettingen.
Gevonden op
https://www.aquo.nl/index.php/Categorie:Geldige_begrippen

1.helder maken Voorbeeld: ‘'t Vuur aan hun voeten klaarde de naaste uitwendige vormem van hun gezette lijf, maar hun gelaat er boven uit bleef in 't donker’ 2.licht, helder worden (DB, Te) Voorbeeld: ‘De hemel begon te klaren’ Voorbeeld: ‘Zijn wezen klaarde of vertrok naargelang hij al of niet tevreden was met zijn spel
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/leme001taal02_01/leme001taal02_01_0014.php

1> iets uit de knoop halen of iets opruimen. DE TROSSEN KLAREN: uit de knoop halen, de kinken eruit draaien en in bochten leggen. HET ANKER KLAREN: de ankerketting, als die door een of andere oorzaak rond het anker geslagen is, van het anker vrij maken. DE VALLEN KLAREN: de vallen opschieten en aan kikkers, klampen of korvijnagels ophange...
Gevonden op
https://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/index.php?woord=kij#klaren

Boter klaren is de boter smelten zodat de vaste bestanddelen naar de bodem zakken en u de heldere vloeistof kan afgieten. Zo bekomt u zuiver botervet zonder melkbestanddelen waardoor de vetstof geschikt is voor het bakken bij hoge temperaturen.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10377

(ook wel clarifiëren) het klaren, het helder maken van bouillon of boter. Bouillon klaart men door middel van eiwitten in combinatie van groenten en aromaten toe te voegen. Boter klaart men door verwarming op laag vuur, het schuim met een lepel te verwijderen en de boter voorzichtig in een kom te gieten, zodat het witte bezinksel achterblijft.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10384

Het helder maken van bouillons of het verwijderen van eiwitbestanddelen uit margarine. Wordt ook clarifiëren genoemd.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10403

Het vereffenen via de neus van drukverschillen over het trommelvlies tijdens duiken. Rubriek(en): Arboveiligheid, Technische hulpverlening
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10655

[slang] klaren; tjallen = jatten
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10856

(clarifieren) Het helder maken of zuiveren van bouillon door deze langzaam met wat eiwit te verhitten en vervolgens te zeven. http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10912

Het verwijderen bij bouillon en gelei van alle ongerechtigheden. Met behulp van eiwit en fijngehakt vlees of vis worden deze bestanddelen gebonden en tijdens het koken met een schuimspaan verwijderd. Daarna zeven en men bekomt een heldere doorzichtige substantie.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10914

Methode voor het helder maken van de wijn. Klaren kan gebeuren door natuurlijke bezinking van het sediment en de zwevende deeltjes in de wijn, maar ook door de toevoeging van een klaringsmiddel en filtratie. Klaringsmiddelen zijn proteïnen, zoals geslagen eiwit, die zich verbinden met andere in de wijn zwevende proteïnes. De zo ontstane, zwaarde....
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10943

Dit woord heeft twee betekenissen:
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Het helder maken van een vloeistof.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Het helder maken van een vloeistof
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10990

geklaert geklaerde klaren, helder maken van honing of suiker in water met eiwitten. Dit was nodig omdat men met onzuivere ingrediënten werkte, zoals ongeraffineerde suiker. klaren, helder maken van honing of suiker in water met eiwitten. Dit was nodig omdat men met onzuivere ingrediënten werkte, zoals ongeraffineerde suiker.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11180
Geen exacte overeenkomst gevonden.