Zoek op

slijmvlies

Afdeklaag (epitheel ) van lichaamsholten die een verbinding hebben met de buitenwereld, zoals mond, maagdarmkanaal, luchtwegen, vagina en urinewegen. Soms bestaat het oppervlak uit slijm producerende cellen, soms uit cellen bekleed met trilharen. Het zijn vaak de slijmvliescellen die kwaadaardig ontsporen en zich tot kanker ontwikkelen.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/levenswetenschappen-en-geneeskunde/slij

slijmvlies

het slijmvlies zelfst.naamw.Uitspraak:   [ˈslɛimvlis] Verbuigingen:   slijm|vliezen (meerv.) vlies in je lichaam dat slijm maakt Voorbeeld:   `opgezwollen slijmvliezen in je keel hebben als je verkouden bent` © Kernerman Dictionaries. SpellingCorrect ...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/slijmvlies

Slijmvlies

Een slijmvlies (mucosa) is een dunne laag cellen die slijm produceert, meestal met bescherming of transport van afvalstoffen als doel. Voorbeelden zijn de binnenzijde van de maag bij vele diersoorten; als de slijmaanmaak stopt, begint het maagzuur de eigen maagwand te verteren. Ook de binnenzijde van de luchtpijp van veel zoogdieren bevat slijmvli...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Slijmvlies

slijmvlies

• [anatomie] een dunne laag cellen die slijm produceren, meestal met bescherming of transport van afvalstoffen als doel.
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/slijmvlies

Slijmvlies

ook mucigeen vlies geheten. Vlies opgebouwd uit de heel visceuze vloeistof die slijm is. Heeft functie in afweersysteem en beschermt kwetsbare epitheelweefsel tegen lichaamsvreemde stoffen. Daarom vooral op contactvlakken met het externe (mond, neus, begin ademhalingsstelsel, …).
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10729

Slijmvlies

(mucosa) Laag van cellen die de binnenwanden van de uitwendige lichaamsholten (o.a. mond, keel, longwegen, maag, darm, vagina en glans bedekken en slijm (= mucus) produceren.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/11262

slijmvlies

vlies in je lichaam dat slijm afscheidt vb: in je mond en in je keel zitten slijmvliezen
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=slijmvlies
Geen exacte overeenkomst gevonden.