Kopie van `Andragon - Overzicht van de goden`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.
Categorie: Religie en filosofie > Goden
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 44


Ab
Egyptische graangod.

Aegir
Germaanse god van de zee. Hij werd zowel geëerd als gevreesd door zeelieden. Hoewel hij altijd zeer goed gemutst was (hij vermaakte de andere goden graag), kon zijn goedgemutstheid als een blad aan een boom omslaan in een hevige toorn.

Amun
Egyptische god van de vruchtbaarheid, de wind en oude geheimen. Hij werd vaak afgebeeld werd als sfinx of als man met de kop van een ram met lange horens.

Angus of the Brugh
Keltische god van de jeugd.

Ãnubis
Egyptische god van de magie en waarzeggerij, met de kop van een jakhals. Anubis was een soort `gatekeeper` voor overledenen naar het hiernamaals.

Ares
Griekse Oorlogsgod, van kracht, bescherming en energie. Werd als bloeddorstig en moordzuchtig beschouwd. De Romeinen noemden hem Mars.

Bacchus
Romeinse god van wijn, vruchtbaarheid, plezier en feestvreugde. De Grieken noemden hem Dionysus.

Boreas
Griekse god van de noordenwind uit Thracië. Boreas wordt vaak aangeroepen als vertegenwoordiger van het Noorden, bij rituelen.

Bran
Keltische god van profetie, kunst, de zon en de oorlog. Hij was de beschermheer van de Kelten. Hij werd ook wel de De Gezegende genoemd. Hij was een reus en had een voorliefde voor raven; hij werd afgebeeld met een raaf op zijn schouder. Hij is de broer van Branwen.

Cernunnos
Keltische god; ook wel De Gehoornde genoemd, van de (wilde) natuur. Hij staat voor mannelijkheid, mannelijke seksualiteit, de wouden, de jacht, kracht, vruchtbaarheid en krijgers. Hij is de Aardevader. Hij heeft het heilige gewei van een Hertebok of een Koningshert op het hoofd, en is de beschermer van de natuur, de dieren en van heksen. Andere namen voor hem zijn: de Groene Man, Herne de Jager, of Cernowain. Cernunnos stond erom bekend dat hij liefdevol was naar degenen die de natuur in ere hielden, en woest en vernietigend naar degenen die zich niet aan zijn regels hielden. Hij werd vaak aangeroepen alvorens men op jacht ging.

Cupido
Romeinse god van de liefde en begeerte. De Grieken noemden hem Eros.

Donar
Germaanse god van de donder.

Erebos
Griekse god van de duisternis en de onderwereld.

Favonius
Romeinse god van de zachte westenwind en de lente. De Grieken noemden hem Zephyros.

Freyr
Germaanse god van vruchtbaarheid, de zon, regen, vrede en vreugde.

Hades
Griekse god van de dood en de bewaker van de onderwereld. De Romeinen noemden hem Pluto.

Helios
Griekse Zonnegod; `De Alwetende``. `S ochtends komt hij vanuit de oceaan in het oosten op, rijdend in zijn wagen die getrokken wordt door zijn paarden Pyrois, Aethon, Phlegon en Eos, om vervolgens tegen de avond weer aan te komen bij het westen.

Heimdal
Germaanse god, bewaker van de Bifrost-brug; de toegang tot de Asgard. De Asgard was één van de negen onderwerelden. Heimdal kon van zeer grote afstand zien en had een scherp gehoor (`hij kon het gras horen groeien`).

Horus
Egyptische god van het Alziende Oog met de kop van een valk. Zijn linkeroog was de Maan en zijn rechteroog de Zon.

Imseti
Egyptische god. Na het overlijden van een persoon beschermde verschillende goden organen van de overledene. Imseti beschermde de lever.

Janus
Romeinse god van deuren en doorgangen, en het begin en het eind. Met zijn twee gezichten kon hij tegelijkertijd vooruit en achteruit kijken. Naar hem is de maan januari vernoemd.

Khepera
Een Egyptische zonnegod die ook wel Kherpi of Khepry werd genoemd. Zijn symbool was de scarabee-kever; brenger van geluk en gezondheid; vertegenwoordiger van het element Lucht.

Kronos
Griekse god van de landbouw. Hij was de vader van de oppergod Zeus.

Lupercus
Romeinse god van het vee en de landbouw.

Lugh
Keltische Zonnegod. Hij was jong, aantrekkelijk en sterk en meester en vertegenwoordiger van alle kunsten.

Mercurius
Romeinse god van de handel en reizigers. Zijn (feest)dag is 15 mei. De Grieken noemden hem Hermes.

Morpheus
Romeinse god van slaap en roes. De pijnstiller morfine is naar hem vernoemd.

Moros
Griekse god van ondergang en ongeluk. Zijn aanwezigheid was het voorteken van een ongelukkig lot of een gewelddadige dood.

Neptunus
Romeinse god van de zee en al het water. De Grieken noemden hem Poseidon.

Nud
Keltische god, ook wel Nuadhu genoemd, van water en genezing. Hij bracht voorspoed en welvaart.

Ogma
Keltische god van de taal, wetenschap, genealiteit en de studie.

Osiris
Egyptische god van de dood, de wijn, het graan en god van de Nijl.

Pan
Griekse god van het woud en vruchtbaarheid. Vertegenwoordiger van de lust, de liefde en genot. Symbool voor het element Aarde.

Ptah
Egyptische god, schepper van de kosmos en het lichaam. Hij staat symbool voor stabiliteit en rust.

Ra
Egyptische zonnegod, ook wel Atum genoemd.

Robigos
Romeinse god; beschermer van het graan en de gewassen.

Seker
Egyptische god met de kop van een havik, vertegenwoordiger van het licht en gids en beschermer van zielen die overgingen naar de onderwereld.

Seth
Egyptische god van duisternis en het kwaad. Andere namen voor hem waren ook wel Seti of Set.

Silvanus
Romeinse god van bossen en velden, beschermer van het vee en kuddes.

Thoth
Egyptische maangod met de kop van een Ibis. Vertegenwoordiger van de wijsheid, de kunsten en kundes, communicatie en muziek. Hij was de boodschapper tussen de goden van de hemel en die van de onderwereld. Hij werd ook wel Tahuti of Djeheuty genoemd.

Thanatos
Griekse god van de dood.

Vitumnus
Romeinse god die bij kinderen in de baarmoeder het leven inblies.

Vulturnus
Romeinse god van de Oostenwind. De Grieken noemden hem Eurus.

Zeus
Griekse Oppergod, vader van alle goden en mannen. Symbool voor het element Lucht. Zeus kon rechtvaardig zijn, maar ook kinderlijk, pervers en wraakzuchtig. Hij had meerdere echtgenotes, waaronder Hera.