
1) Wijnterm
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Azijnsteek/1

Verontreiniging van de wijn met azijnzuurbacteriën.
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vaktermen_in_de_oenologie

Wanneer wijn ruikt (en smaakt) naar azijn, dan spreekt met van azijnsteek. Dit is een wijnfout veroorzaakt door de azijnzuurbacterie (bijvoorbeeld Acetobacter of Gluconobacter) en overmatig luchtcontact waardoor deze bacteriën in staat zijn om de ethanol in de wijn om te zetten naar azijnzuur. Azijnzuur vormt vervolgens een ester met ethanol waard...
Gevonden op
https://wijnwetenschap.nl/wijnwoordenboek/azijnsteek/

beroemde ziekte, ontstaan doordat azijnzuurbacteriën (Mycoderma aceti) in de wijn terecht zijn gekomen door onhygiënisch werken en-of door een te warme most. De azijnzuurbacteriën zetten met zuurstof het (ethyl)alcohol om in azijnzuur. Een bijproduct hierbij is ethylacetaat, dat naar lijm ruikt. De kleur van een wijn wordt bleker en de smaak wor...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10519

Fout in de wijn, in de geur ruikt men azijn. Veroorzaakt door een besmetting met de azijnzuurbacterie, meestal het gevolg van slechte hygiëne bij de vinificatie.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10942
Geen exacte overeenkomst gevonden.