zuur kaliumzout van wijnsteenzuur dat zich afscheidt van de wijn en als een kristalvormig bezinksel neerslaat op de binnenwand van een wijnvat of een wijnfles; gekristalliseerd bezinksel in wijn Gevonden op https://anw.ivdnt.org/article/wijnsteen
kristallen die als witgele kruimels op de bodem van de fles zichtbaar zijn. Teken van goede wijn, aangezien het gehalte aan het lekkere wijnsteenzuur hoog is geweest. Bij oudere wijnen worden de kristallen zachter (gebruik een koffiefilter) Ontstaat oa door (witte) wijn bij lage temperatuur te bewaren. Hierbij kristalliseert wijnsteenzuur uit door ... Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10519
Neerslag in de vorm van heldere kristallen in wijn die bestaan uit calcium-, kalium- en magnesiumzouten van wijnsteenzuur (calcium-, kalium- en magnesiumtartraat). Heeft geen enkele nadelige invloed op de kwaliteit van de wijn. Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10942
Neerslag van wijnsteenzuurkristallen in fusten en flessen. Heeft geen enkele nadelige invloed op de wijn. Deze neerslag wordt bevorderd door koude, vandaar dat men de wijnen vooraf met lage temperaturen in aanraking laat komen om neerslag in de fles te voorkomen. Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10943