
I het zout zelfst.naamw. Uitspraak: [ zɑut ]
witte korrels die je eten een pittige smaak geven Voorbeelden: 'een beetje zout op je gekookte eitje strooien' , 'vergeten om zout bij de aardappels te doen' II zout bijv.naamw. Uitspraak: [ zɑut ]
met de smaak van zeewater Voorbeelden: 'zoute haring' , 'zoute drop' , 'De soep is zout.'...
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/zout

1) Aluin 2) Arseniet 3) Brak 4) Brem 5) Hartig 6) Jozo 7) Keukenzout 8) Natriumchloride 9) Nitraat 10) Nitriet 11) Nucleaat 12) Oleaat 13) Oxalaat 14) Pectaat 15) Pekel 16) Sal 17) Sali 18) Salinisch 19) Salmiak 20) Soda 21) Strooizout 22) Zeezout 23) Zilt 24) Ziltig
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Zout/1

1) Asin 2) Bederfwerend middel 3) Bederfwerende stof 4) Begrip uit scheikunde 5) Bepaalde smaak 6) Brak 7) Chemische stof 8) Conserveermiddel 9) Conserveringsmiddel 10) Een van de smaken 11) Hartig 12) Natriumchloride 13) Pekel 14) Scheikundige term 15) Scheikundige verbinding 16) Smaak 17) Smaakgewaarwording
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Zout/1

Zout is een kleine witte stof, die goed oplosbaar is in water en wordt gebruikt om voedingsmiddelen op smaak te brengen. Een andere naam voor keukenzout is natriumchloride. Natrium, een mineraal in zout, is erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Natrium regelt het vochtbalans in het menselijke lichaam. Dit zorgt voor een goede werking van spier...
Gevonden op
http://www.ensie.nl/definitie/Zout

keukenzout, natriumchloride ; met smaak van zout (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/zout

kleine witte korreltjes die de smaak van het eten versterken vb: er moet wat zout bij de aardappelshij verdient het zout in de pap niet [verdient bijna niets]iets met een korreltje zout nemen [het niet te letterlijk opvatten]het zout in de pap niet verdienen [bijna niets verdienen]peper- en zoutkleurig
Gevonden op
http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=zout
1) substantie die vooral bestaat uit natriumchloride en die in de natuur zowel in opgeloste als in vaste, gekristalliseerde vorm veel voorkomt en na zuivering of andere bewerkingen onder meer bruikbaar is als strooizout, consumptiezout enz.
2) fijnkorrelige of grofkorrelige, veelal witte en geraffineerde stof die bestaat uit natriumc...
Gevonden op
https://anw.ivdnt.org/article/zout
[smaak] - Zout is een van de vijf smaken, naast zoet, zuur, bitter en umami. De voornaamste zoute smaken zijn natriumchloride (keukenzout), kaliumchloride, ammoniumchloride (salmiak) en lithiumchloride. Deze stoffen vervallen in ionen in het speeksel en de Na+ en Li+ ionen veranderen de lading in de receptorcellen in de tong...
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zout_(smaak)

•alledaagse naam voor keukenzout bedoeld (natriumchloride). • [scheikunde] een verbinding die bestaat uit een metaal en een zuurrest. •één van de vier smaak
Gevonden op
https://nl.wiktionary.org/wiki/zout

keukenzout, natriumchloride
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca
Def.: iedere stof anders dan waterstof of een hydroxyl, die ionen afgeeft.
Toelichting: Zouten worden geproduceerd uit zuren door het vervangen van de waterstof door een metaal.
Gevonden op
https://www.aquo.nl/index.php/Categorie:Geldige_begrippen
[tradities] De productie van zout hoort tot een van de oudste vaardigheden van de mensheid. De behoefte aan extra zout ontstond toen de mens het land ging bewerken en zich op vaste woonplaatsen ging vestigen. Daarvóór werd voornamelijk rauw vlees gegeten, dat van zichzelf voldoende zout bevat. Zout werd daarna in toenemend...
Gevonden op
https://www.cultureelwoordenboek.nl/tradities/zout

keukenzout, natriumchloride
Jaar van herkomst: 1001-1100 (Claes )
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

1. Keukenzout
2. Verbinding die evenals keukenzout bestaat uit een metaal - en een zuurrest.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10078

om dikke zoutlagen te krijgen moet het zoutbekken dalen. Als het diep daalt, wordt zout plastisch en worstelt zich door de lagen erboven heen. Er ontstaan dan paddestoelachtige pijlers in de ondergrond: zoutpijlers genoemd.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10212

ontstaan in binnenzeeën in een woestijn klimaat. De zouten kristalliseren uit het zeewater, dus in die binnenzeeën moeten niet teveel rivieren uitmonden. In “Nederland” was dit het geval in het Perm, we schoven uit de tropen naar sub-tropische gebieden.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10212

Elke stof die het resultaat is van de combinatie van negatieve ionen van zuren en meestal metaalionen. Gebruik `keukenzout` voor natriumchloride of NaCl.
Categorie: Materialen > anorganisch materiaal.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10491

Engelse vertaling: salt
Duitse vertaling: Salz
1. Keukenzout (NaCl).
2. Een zout (algemeen) is een verbinding bestaande uit atomen of atoomgroepen die via ionische bindingen met elkaar verbonden zijn.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10518

ook: ziltig. Smaak. Komt niet zo veel voor. Kan voorkomen in wijn, maar ook in een Manzanilla of Fino sherry
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10519

(bn.) 1 [ter omschrijving van een smaakgewaarwording, o.a. door zout en door zeewater]
2 zeer als zout smakend, veel zout bevattend => zilt
3 gezouten
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10720

(het ~) 1 keukenzout, natriumchloride
2 [mv. zouten] [schei.] verbinding die bestaat uit een metaal en een zuurrest
3 dat wat smaak en kracht aan iets geeft
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10720

Informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van het Voedingscentrum.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10922
Geen exacte overeenkomst gevonden.