Zoek op

zout

Met een korreltje zout nemen. Iets niet al te serieus nemen, niet al te letterlijk opvatten, er weinig belang aan hechten. Naar het Latijnse 'cum grano salis', 'met een korrel zout', waarin één zoutkorrel als iets van geringe waarde beschouwd werd.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/idioom/zout

zout

Chemische verbinding die ontstaat door de reactie van een zuur met een base. Keukenzout (NaCl, natriumchloride) is het reactieproduct van natronloog (NaOH) en zoutzuur (HCl) volgens de reactie NaOH + HCl ÷ NaCl + H2O (water ). In een waterige oplossing dissociëren veel zouten in hun ionen: NaCl ø Na+ + Cl-.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/natuurkunde-scheikunde-en-sterrenkunde/

zout

De productie van zout hoort tot een van de oudste vaardigheden van de mensheid. De behoefte aan extra zout ontstond toen de mens het land ging bewerken en zich op vaste woonplaatsen ging vestigen. Daarvóór werd voornamelijk rauw vlees gegeten, dat van zichzelf voldoende zout bevat. Zout werd daarna in toenemende mate gebruikt om voedsel te conser...
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/tradities/zout

zout

I het zout zelfst.naamw.Uitspraak:   [zɑut] witte korrels die je eten een pittige smaak geven Voorbeelden:   `een beetje zout op je gekookte eitje strooien`, `vergeten om zout bij de aardappels te doen` II zout bijv.naamw.Uitspraak:   [zɑut] met d...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/zout

ZOUT

1) Asin 2) Bederfwerend middel 3) Bederfwerende stof 4) Begrip uit scheikunde 5) Brak 6) Chemische stof 7) Conserveermiddel 8) Conserveringsmiddel 9) Een van de smaken 10) Hartig 11) Keukenzout 12) Natriumchloride 13) Pekel 14) Scheikundige term 15) Scheikundige verbinding 16) Smaak 17) Smaakgewaarwording 18) Smaakkwaliteit 19) Smaakmaker 20) Smaak...
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/ZOUT/1

zout

substantie die vooral bestaat uit natriumchloride en die in de natuur zowel in opgeloste als in vaste, gekristalliseerde vorm veel voorkomt en na zuivering of andere bewerkingen onder meer bruikbaar is als strooizout, consumptiezout enz.
Gevonden op http://anw.inl.nl/article/zout

Zout

[smaak] - Zout is één van de vijf smaken, naast zoet, zuur, bitter en umami. De voornaamste zoute smaken zijn natriumchloride (keukenzout) en lithiumchloride. Deze stoffen vervallen in ionen in het speeksel en de Na+ en Li+ ionen veranderen de lading in de receptorcellen in de tong om zo een reactie op gang te brengen. .....
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Zout_(smaak)

zout

•alledaagse naam voor keukenzout bedoeld (natriumchloride). • [scheikunde] een verbinding die bestaat uit een metaal en een zuurrest. •één van de vier smaak
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/zout

Zout

Let op: Spelling (deels) uit 1864: o. [zeker, zekere] kristalachtige zelfstandigheid die uit de mijnen gehaald en in het zeewater, alsmede in de meeste plantaardige en dierlijke lichamen gevonden wordt; [figuurlijk] het zinrijke, geest, pit (van een gezegde, eener rede); [figuurlijk] de zee.
~,
~ACHTIG,
~IG, [bijvoegelijk naamwoor...
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/cali003nieu01_0029.htm

zout

keukenzout, natriumchloride
Jaar van herkomst: 1001-1100 (Claes )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

zout

1. Keukenzout
2. Verbinding die evenals keukenzout bestaat uit een metaal - en een zuurrest.
Gevonden op http://www.digischool.nl/bi/pbb/search.php

Zout

ontstaan in binnenzeeën in een woestijn klimaat. De zouten kristalliseren uit het zeewater, dus in die binnenzeeën moeten niet teveel rivieren uitmonden. In “Nederland” was dit het geval in het Perm, we schoven uit de tropen naar sub-tropische gebieden.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10212

zout

Elke stof die het resultaat is van de combinatie van negatieve ionen van zuren en meestal metaalionen. Gebruik `keukenzout` voor natriumchloride of NaCl.
Categorie: Materialen > anorganisch materiaal.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10491

zout

engelse vertaling: salt
duitse vertaling: Salz
1. Keukenzout (NaCl).
2. Een zout (algemeen) is een verbinding bestaande uit atomen of atoomgroepen die via ionische bindingen met elkaar verbonden zijn.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10518

zout

ook: ziltig. Smaak. Komt niet zo veel voor. Kan voorkomen in wijn, maar ook in een Manzanilla of Fino sherry
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10519

zout

(bn.) 1 [ter omschrijving van een smaakgewaarwording, o.a. door zout en door zeewater]
2 zeer als zout smakend, veel zout bevattend => zilt
3 gezouten
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10720

zout

(het ~) 1 keukenzout, natriumchloride
2 [mv. zouten] [schei.] verbinding die bestaat uit een metaal en een zuurrest
3 dat wat smaak en kracht aan iets geeft
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10720

zout

Def.: iedere stof anders dan waterstof of een hydroxyl, die ionen afgeeft. Toelichting: Zouten worden geproduceerd uit zuren door het vervangen van de waterstof door een metaal.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10880

Zout

Zout is een kleine witte stof, die goed oplosbaar is in water en wordt gebruikt om voedingsmiddelen op smaak te brengen. Een andere naam voor keukenzout is natriumchloride. Natrium, een mineraal in zout, is erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Natrium regelt het vochtbalans in het menselijke lichaam. Dit zorgt voor een goede werking van spier...
Gevonden op http://www.ensie.nl/definitie/Zout

zout

keukenzout, natriumchloride ; met smaak van zout (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/zout

zout

kleine witte korreltjes die de smaak van het eten versterken vb: er moet wat zout bij de aardappelshij verdient het zout in de pap niet [verdient bijna niets]iets met een korreltje zout nemen [het niet te letterlijk opvatten]het zout in de pap niet verdienen [bijna niets verdienen]peper- en zoutkleurig
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=zout

Zout

Informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van het Voedingscentrum.
Gevonden op http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout.aspx
Geen exacte overeenkomst gevonden.