
I het zuur zelfst.naamw. Uitspraak: [ zyr ] Verbuigingen: zuren (meerv.)
1) chemische stof scheikunde Voorbeelden: 'azijnzuur' , 'zoutzuur' Antoniem: base
2) met azijn ingemaakt voedsel, zoals uitjes of augurken culinair Voorbeeld: 'haring met een beetje zuur'
3) het zuur krijge...
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/zuur

1) Acidum 2) Amper 3) Azijn 4) Azijnachtig 5) Bars 6) Bedorven 7) Betrapt 8) Bezwaarlijk 9) Bitter 10) Bot 11) Bijtend 12) Edik 13) Eek 14) Eggerig 15) Eggig 16) Erbij 17) Fenol 18) Galachtig 19) Gesnapt 20) Hard 21) Kropperig 22) Lebbig 23) Loog 24) Maagsap 25) Maagzuur 26) Nors 27) Onaangenaam 28) Onvriendelijk
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Zuur/1

1) Amper 2) Azijn 3) Azijnachtig 4) Bepaalde smaak 5) Bijtend 6) Bijtende stof 7) Bitter 8) Chagrijnig 9) Chemische stof 10) Conserveringsmiddel 11) Eggerig 12) Galachtig 13) Gemelijk 14) Lebbig 15) Maagzuur 16) Moeilijk 17) Niet zoet 18) Niet zout 19) Onaangenaam 20) Onaangenaamheid 21) Onvriendelijk
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Zuur/1

wrang ; vloeistof met zure smaak (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/zuur

(Amsterdams) gesnapt, ontmaskerd
Gevonden op
http://www.mokums.nl/cursus_amsterdams.html
het geeft je een vervelend gevoel vb: het is zuur voor hem dat het feest niet doorgaat
zuur kijken
[onvriendelijk]iemand het leven zuur maken
[hem dwarszitten]Gevonden op
http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=zuur
wat zuur is vb: er stond een pot zuur op tafel
scheikundige stof vb: met bijtend zuur werd de plaat schoongemaakt
Gevonden op
http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=zuur
[scheikunde] - Een zuur is een begrip uit de scheikunde waarvan de definitie een aantal malen aangescherpt is. Zuren zijn de tegenhangers van de basen. Zuren en basen reageren met elkaar in een proces dat neutralisatie genoemd wordt. Een waterige oplossing wordt zuur genoemd wanneer de zuurgraad (pH) lager is dan 7. De mense...
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuur_(scheikunde)
[smaak] - Zuur is een van de vijf basissmaken, naast zoet, zout, bitter en umami. De tong bezit chemoreceptoren voor elk van deze smaken; alle andere smaaksensaties zijn in feite reuksensaties. Van sommige receptoren bestaan echter diverse subtypes en werkingsmechanismen, zodat de smaakzin toch genuanceerder is dan men soms ...
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuur_(smaak)

•zure vloeistof, die een verhoogde concentratie waterstofionen bevat. • [scheikunde] een chemische stof die in water opgelost in staat is waterstofionen af te splitsen: arrheniuszuur. • [scheikunde] een molecuul of ion dat in staat is waterstofionen af te splitsen: brønstedzuur. • [scheikunde] een molecuul of ion dat in staat is een elektr...
Gevonden op
https://nl.wiktionary.org/wiki/zuur

Nep
Gevonden op
https://tvmona.nl/straattaal-onmisbaar-voor-de-taptolk/

wrang
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca
[Let op: Spelling en uitleg uit 1890] (Militair),
gestraft.
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/beer004woor01_01/beer004woor01_01_0030.php

Een substantie die waterstofionen produceert wanneer het in water wordt opgelost.
Categorie: Materialen > materialen naar eigenschap.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10491

Engelse vertaling: acid
Duitse vertaling: Säure
Een stof die de neiging heeft een proton af te staan. In een waterige oplossing leidt dit tot H 3 O + . Een zure oplossing heeft een pH kleiner dan 7.
Een sterk zuur dissocieert geheel in water.
De waardigheid van een zuur geeft aan hoeveel protonen het zuur kan afstaan.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10518

1 - chemische verbinding. In wijn spelen organische zuren een belangrijke rol. Zijn op te delen in vloeibaar en vluchtig. Belangrijkste zuren in wijn: appelzuur, citroenzuur, melkzuur en wijnsteenzuur (de lekkerste!). Zie ook H+ overzicht, zuurgehalte, zuurgraad 2 - zuur staat tegenover basisch (zepig). Beide reageren met elkaar. Zie pH 3 - aan wij...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10519

wijn met een onacceptabel hoog niveau van zuurheid.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10693

(
Bargoens, 1914) gesnapt
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10741
[Soldatentaal, 1914] je bent zuur: je krijgt straf; iemand zuur slaan: voordragen voor straf.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10742

Een stof dat een lage pH heeft (kleiner dan 7), en geneutraliseerd kan worden met een base.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10767

[slang] echt nep
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10856

Belangrijke smaakimpressie in wijn, veroorzaakt door zuren. Kenmerkend voor droge wijnen. Een zure smaak hoeft geen fout in een wijn te zijn; goede wijnen die nog te jong zijn en nog moeten rijpen, hebben een hoog zuurgehalte. Na rijping zal het zuur minder in de smaak domineren. Er zijn ook wijnen die onaangenaam zuur smaken en niet beter worden n...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10942

(schoonmaakmiddel met) een pH-waarde van 1 tot 6
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10954
[Bargoens, boeventaal] gesnapt. [76]
Gevonden op
https://www.gutenberg.org/cache/epub/28715/pg28715-images.html
Geen exacte overeenkomst gevonden.