
het basilicum zelfst.naamw. Uitspraak: [ ba'zilikʏm ] Afbreekpatroon: ba·si·li·cum
plant waarvan vooral het groene, eivormige blad wordt gebruikt als keukenkruid Voorbeeld: 'Pesto maak je van olijfolie, kaas, basilicum en pijnboompitten.' Synoniemen: plant zalf 15 definities...
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/basilicum

1) Aromatische plant 2) Balsemkruid 3) Eenjarig kruid 4) Fijne kruiderij 5) Geneeskrachtige plant 6) Keukenkruid 7) Koningskruid 8) Kruid 9) Kruiderij 10) Lipbloemige plant 11) Plant 12) Tuinkruid 13) Vleeskruid 14) Welriekend gewas 15) Zalf
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Basilicum/1

1) Balsemkruid 2) Basiliekruid 3) Bazielkruid 4) Koningskruid 5) Zalf
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Basilicum/1
Let op: Spelling van 1858 koningskruid
Gevonden op
http://www.dbnl.org/tekst/weil004kuns01_01/

kruid
Ocimum basilicum (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/basilicum

Basilicum is een bekende smaakmaker in de Mediterrane keuken
Gevonden op
http://www.overkruiden.nl/kruiden/plantengroepen/een-en-tweejarigen/

(Ocimum basilicum) -Basilicum- BB. 5099 Volledige wetenschappelijke naam: Ocimum basilicum L. Diagnostische kenmerken: Stengel rechtopstaand, naar boven fijn behaard. Bladen eirond of bijna ruitvormig, meestal spits, gaafrandig of iets gekarteld-gezaagd. Schijnkransen meest
Gevonden op
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl&id=2105&menuent

bazielkruid
Jaar van herkomst: 1250 (CG II 1 Gen.rec. )
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Basilicum is een eenjarig, sterk geurend kruid afkomstig uit India. Het is het kruid bij uitstek bij tomaten, maar het is ook lekker bij knoflook, uien, pastagerechten en in salades. Voeg verse basilicum pas tegen het eind van de kooktijd toe, anders verliest het zijn aroma.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10377

Latijnse naam: Ocimum basilicum, Familie: Basilic
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10892

Latijnse naam: Ocimum basilicum. Lipbloemen.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10910

Tuinkruid met een fijne, sterke geur met een vleug kruidnagel en nootmuskaatachtige toon. Verse, fijngehakte blaadjes worden verwerkt in salades. In gedroogde vorm, al is de smaak dan minder geprononceerd, gebruikt voor lams- en schapenvlees, sauzen, soepen, … Basilicum kan uitstekend gecombineerd worden met knoflook, uien, peper, salie, rozemari...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10914

Ocimum is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae). Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10921

Basilicum is een eetbare kruidensoort. Je gebruikt alleen de blaadjes van de basilicumplant. Je kunt basilicum langer bewaren door het in te vriezen. Een klassieke combinatie is mozzarella en tomaat met basilicum. Verder smaakt basilicum goed bij Mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades. Basilicum bevat de schadelijke stoffen estragol en me...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10922

(Latijnse naam: Ocimum basilicum) Bladeren en etherische olie. Ontsmettend, kalmerend. Als thee: tegen maag- en darmkrampen, migraine. Uitwendig: op insectenbeten. Als stoombad: tegen verkoudheid.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11007

Latijnse Naam: Ocimum basilicum Nederlandse naam: Bazielkruid- Koningskruid Gebruikte delen: Bladeren-vluchtige olie Basilicum is inheems in India, waar hij vereerd wordt als heilige plant. Misschien zijn de insectwerende eigenschappen hier de oorzaak van. Basilicum houdt ziekteoverbrengende vliegen en muskieten op afstand. De plant werd al eeuwenl...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11010

Basilicum (Ocimum Basilicum; ook wel Koningskruid) is van origine een plant-kruid uit India en was daar heilig. Het heeft een licht bittere-, pittige- en peperachtige smaak. Samen met de sterke geur en aroma combineert het heel goed met melkchocolade.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11320
Geen exacte overeenkomst gevonden.