Zoek op

osmose

osmose zelfst.naamw. het zich wederzijds vermengen van twee vloeistoffen door een poreuze wand heen (fig.) wederzijdse vermenging Bron: WikiWoordenboek. SpellingCorrect gespeld: 'osmose' komt voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en in de spellingwoordenlijst van OpenTa...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/osmose

osmose

De diffusie van bepaalde bestanddelen van een oplossing door een halfdoorlaatbare wand, zoals de wand van een celmembraan of een kunststofvlies. Een belangrijke medische toepassing is de dialyse.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/natuurkunde-scheikunde-en-sterrenkunde/

OSMOSE

1) Beweging die water naar de plek stuurt met de hoogste zoutconcentratie. 2) Biologisch begrip 3) Biologisch proces 4) Biologisch scheidingsproces 5) Biologisch verschijnsel 6) Concentratievereffening 7) Doordringing 8) Filteringsproces 9) Het doordringen van vloeistof door wanden 10) Natuurkundig begrip 11) Natuurkundig verschijnsel 12) Natuurkun...
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/OSMOSE/1

osmose

diffusie van water door een semi-permeabel membraan
Gevonden op http://biologiepagina.nl/Havo4/N7Onderzoek/begrippenlijst.htm

osmose

Begin- en eindtoestand bij osmose doorheen een semipermeabele membraan Verplaatsing van water doorheen een semipermeabele membraan. wanneer de osmotische waarde aan weerskanten van deze semipermeabele membraan verschilt, dan zal het water zich verplaatsen in de richting van de kant met de hoogste osmotische waarde, totdat de osmotische waarde a...
Gevonden op http://nl.wikibooks.org/wiki/Verklarende_woordenlijst_biologie_voor_het_sec

Osmose

Osmose is een proces op basis van diffusie waarbij een vloeistof, waarin stoffen zijn opgelost, door een zogenaamd halfdoorlatend membraan (een semipermeabele wand) stroomt, dat wel de vloeistof doorlaat maar niet de opgeloste stoffen. == Werking == De stromingsrichting van water bij osmose is van een hoge naar een lage concentratie water, zoals b...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Osmose

Osmose

Letterlijke betekenis: "Eenzijdige vloeistofstroom door een wand, waarbij twee vloeistoffen die zich aan weerskanten bevinden in verschillende mate worden doorgelaten". Polyester schepen worden meestal in lagen van buiten naar binnen in een mal opgebouwd. Het zwakke punt zit in de vakkundi...
Gevonden op http://vaartips.nl/tipo.htm#osmose

osmose

het zich wederzijds vermengen
Jaar van herkomst: 1886 (KKU )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

osmose

1> het zich, door een wand heen, wederkerig vermengen van twee vloeistoffen. 2> blaasjes op de scheepshuid van polyester schepen, die door osmose ontstaan zijn
Gevonden op http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/woord.php?woord=oph

osmose

Diffusie van water door een semipermeabel membraan.
Gevonden op http://www.digischool.nl/bi/pbb/search.php

Osmose

Beweging die water naar de plek stuurt met de hoogste zoutconcentratie.
(een natuurlijk verschijnsel, kost geen energie).
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10710

Osmose

INLEIDING IN DE BIOLOGIE > DIFFUSIE EN OSMOSE - de verplaatsing van water door een semipermeabel membraan, van een plaats met een lage osmotische waarde naar een plaats met een hogere osmotische waarde.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10725

Osmose

diffusie van een oplosbaar middel doorheen een semi-permeabel membraan dat oplossingen van verschillende concentratie scheidt. Transport zal verlopen van oplossing met lage concentratie naar die met de hoge concentratie.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10729

Osmose

Sommige membranen zijn permeabel voor het oplosmiddel maar inpermeabel voor de opgeloste stof. Het verplaatsen van oplosmiddel om isotonische oplossingen te krijgen, in plaats van de opgeloste stof heet osmose.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10745

Osmose

Transport van een vloeistof door een halfdoorlaatbaar vlies (z.o. membraan)..
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10765

Osmose

Eenzijdige vloeistofstroom door een wand als deze wand twee vloeistoffen, die zich aan weerskanten daarvan bevinden, in verschillende mate doorlaat. Komt onder andere voor bij vaartuigen die van polyester zijn gemaakt.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10827

osmose

Def.: het passeren van watermoleculen door een semi-permeabel membraan die twee waterige oplossingen met verschillende concentratie scheidt. Toelichting: De watermoleculen bewegen zich van de oplossing met de laagste concentratie naar de andere.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10880

Osmose

Wanneer aan beide zijden van een membraan een onevenwicht bestaat qua concentratie aan opgeloste stoffen en bovendien de membraan ondoorlaatbaar is voor deze opgeloste stoffen, maar wel het oplosmiddel doorlaat, dan krijgen we passieve verplaatsing van dit oplosmiddel van het hypotonisch naar het hypertonisch milieu.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/nol.php

osmose

het zich wederzijds vermengen (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/osmose

Osmose

Uitwisseling van twee oplossingen met een verschillende concentratie, door een halfdoorlatende wand. Dit proces speelt zich o.a. in de plantenwortels af.
Gevonden op http://www.houtwal.be/vakjargon/_vaktaal_index.htm

Osmose

Watermoleculen die op natuurlijke wijze door membranen gaan naar de kant met de grootste concentratie opgeloste onzuiverheden.
Gevonden op http://www.lenntech.nl/water-begrippenlijst.htm
Geen exacte overeenkomst gevonden.