Pasteurisatie is het pasteuriseren van (bijvoorbeeld) bier. Het is een korte, milde verhittingsstap van bier voor of na het verpakken, met als doel gist en ziekteverwekkers te doden en het product langer houdbaar te maken. Bacteriesporen kunnen het proces echter overleven, dit in tegenstelling tot sterilisatie. Het pasteuriseringsproces is vernoemd... Gevonden op http://www.bierwoordenboek.com/
[levenswetenschappen] Pasteurisatie is de verhitting van een vloeistof (tot ongeveer 70 graden Celsius) gedurende een halfuur, waardoor de meeste schadelijke micro‑organismen worden gedood. De methode is genoemd naar de negentiende‑eeuwse Franse chemicus Louis Pasteur. Zie ook sterilisatie. Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/levenswetenschappen/pasteurisatie
Verhitting van voedingsmiddelen tot een temperatuur van 72o C. Bij pasteurisatie worden ziekteverwekkende bacteriën gedood, maar de cystenvormende niet. Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10078
Een korte, milde verhittingsstap tijdens het productieproces van levensmiddelen met als doel de meeste ziekteverwekkers te doden en het product langer houdbaar te maken (de bacteriesporen overleven het proces (dit in tegenstelling tot sterilisatie) Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10106