Zoek op

reliek

de/het reliek zelfst.naamw.Uitspraak:   [rə'lik] Verbuigingen:   reliek|en (meerv.) voorwerp dat door heiligen van een bepaalde godsdienst vereerd wordt Voorbeelden:   `reliekengraf`, `reliekaltaar`Synoniem:   relikwie © Kernerman Dictionarie...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/reliek

RELIEK

1) Aandenken 2) Als heilig beschouwd overblijfsel 3) Heilig overblijfsel van iets 4) Heilig voorwerp 5) Heiligdom 6) Heiligenschrijn 7) Heiligvoorwerp 8) Overblijfsel van een heilige 9) Overblijfsel van heilige 10) Relikwie 11) Vereerd overblijfsel 12) Vereerd symbool 13) Vereerd voorwerp 14) Verheven beeldwerk
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/RELIEK/1

reliek

overblijfsel van heilige
Jaar van herkomst: 1516 (WNT )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

reliek

1 relikwie 2 bewijsstuk in rechtszaak.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10439

Reliek

'Reliek’ is een ander woord voor ‘relikwie’. Een relikwie is een overblijfsel van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest, waaraan wonderdadige kracht wordt toegekend.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10692

Reliek

Of relikwie: Latijn reliquia: overblijfsel: (delen van) het lichaam van een heilige of voorwerpen die daarmee in aanraking zijn geweest, soms gevat of geborgen in kostbare reliekschrijnen, die ter verering kunnen worden uitgestald of ter aanraking met hand of mond worden aangeboden.
Zie ook: heiligdomsvaart, processie, sanctuarium, sigillum.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10694

reliek

Vererenswaardig overblijfsel van het lichaam van een martelaar of heilige of van zaken die van doen hebben met Christus (het kruis), Maria (haar kleding).
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10695

reliek

als heilig beschouwd overblijfsel (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/reliek
Geen exacte overeenkomst gevonden.