
het zetmeel zelfst.naamw. Uitspraak: [ ˈzɛtmel ] Afbreekpatroon: zet·meel
bestanddeel van (eetbare) planten dat scheikundig op suiker lijkt Voorbeeld: 'aardappelzetmeel' Synoniemen: aardappelmeel stuifmeel
Gevonden op
https://woorden.org/woord/zetmeel

1) Stuifmeel 2) Geleermiddel in voeding 3) Geleermiddel 4) Lijzemeel 5) Plantaardig product 6) Voedingsbestanddeel 7) Voedingsstof 8) Voedingstof 9) Voedzame stof 10) Meel dat zich bij planten in reservevoedsel afzet 11) Koolhydraten 12) Reservevoedsel van planten 13) Dikmaker 14) Lijm 15) Aardappelmeel
Gevonden op
https://mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Zetmeel/1

stof die planten uit koolzuur en water met behulp van chlorofyl en zonlicht opbouwen en die vooral als reservevoedsel in de vorm van korrels opgeslagen wordt in zaden, wortels, knollen of merg In scheikundige zin gedefinieerd als: complex polymeer van glucose en koolhydraten met de molecuulfromule (C6H10O5)n), dat in de natuur voorkomt als voedselr...
Gevonden op
https://anw.ivdnt.org/article/zetmeel

zetmeel in een graankorrel is het reservevoedsel voor het jong plantje in de eerste levensfase. Het zetmeel bestaat uit grote suikermoleculen, die echter niet direct gebruikt kunnen worden. Hiervoor zijn enzymen nodig, die ook in de graankorrel aanwezig zijn. Onder bepaalde omstandigheden worden de enzymen geactiveerd en kan het zetmeel, door het j...
Gevonden op
https://bierwoordenboek.com/Zetmeel.ashx

reservevoedsel van planten
Jaar van herkomst: 1813 (WNT )
Gevonden op
https://dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

koolhydraat (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
https://etymologiebank.nl/trefwoord/zetmeel

'Zetmeel' (molecuulformule: (C
6H
10O
5)
n) is een complex koolhydraat (sacharide): een polymeer (polysacharide) van glucose dat in de natuur dient als voedselreserve voor planten. De naam zetmeel vindt zijn oorsprong in het proces waarin ongeraffineerde zetmeelmelk op slemptafels werd uitgewassen en ontwater...
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zetmeel

•verzamelnaam voor complexe polymere koolhydraat
Gevonden op
https://nl.wiktionary.org/wiki/zetmeel

Zetmeel is een polyglucose van hoog molecuulgewicht die in veel planten voorkomt als reservevoedsel. Zetmeel komt voor in korrels die zwellen en oplossen in warm water. Het bevat twee molecuulstructuren, amylose (een lineair polymeer) en amylopectine (een sterk vertakt polymeer), die op verschillende manieren oplossen en als film drogen. Ook per pl...
Gevonden op
https://thesaurus.cultureelerfgoed.nl/concept/cht:dde01956-4aa3-4f71-8ccf-b

reservevoedsel van planten
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca

Polysacharide, ontstaan door condensatie van glucose, is een reservestof voor energie.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10078

(9005-84-9)
synoniemen: amylum
Engelse vertaling: starch
Duitse vertaling: Stärke
Groepen: polysachariden
CAS Nummer: 9005-84-9
Een uitsluitend plantaardig polysacharide van glucose; het is een mengsel van amylose en amylpectine. Zetmeel wordt gebruikt als indicator voor jood.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10518

langzaam verteerbare koolhydraat; energierijke voedingsstof
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10664

Zetmeel (ook wel: amylose of amylum) is een witte vaste stof. Voedingsmiddelen als aardappelen, rijst en pasta bestaan voor een groot deel uit zetmeel. Het is een polysacharide (zie
koolhydraten) met de formule (C
6H
10O
5)
n. Hierbij is n een heel groot g...
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10698

Plantaardig koolhydraat..
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10765

Informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van het Voedingscentrum.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10922

Plantaardige vorm van een meervoudige suiker (= poly-sacharide) die zijn opgebouwd uit vele (= poly-) suikers (= sachariden).
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/11262
[Energie] polysacharide, ontstaan door aaneenkoppelen van glucose, is een reservestof voor energie.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11432
[Vertering] polysacharide, ontstaan door aaneenkoppelen van glucose, is een reservestof voor energie.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11432
Geen exacte overeenkomst gevonden.