Kopie van `Kijken Kiezen & Kleuren - Tapijt & Gordijnen`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.
Categorie: Diverse industrieën en ambachten > Tapijt & Gordijnen
Datum & Land: 11/11/2008, NL
Woorden: 29


Backings
Backings zijn vaste schuimruggen. Zo’n schuimrug wordt gevormd door het aanbrengen van een laag synthetisch schuim. Voor deze schuimrug wordt ook wel de term ‘foam’ gebruikt. Bij de meeste tapijten wordt de backing aan de vloerbedekking bevestigd. Dit kan verschillende voordelen hebben; de pool wor...

Dessins
Gordijnstoffen kunnen effen zijn of gedessineerd. Onder dessins verstaan we alle patronen die een stof een ander aanzien geven. Ook effen stoffen die zijn gemaakt van slubgaren(garen met verdikkingen) of gemêleerd garen(garen met verschillende kleuren) geven dessin aan een stof.

Geweven tapijt
Tapijten kunnen zowel met de hand als machinaal geweven zijn. Geweven tapijten kunnen in twee groepen worden onderverdeeld: gladde tapijten en pooltapijten.

Gevoerd gordijn
Sommige gordijnen worden gevoerd om het gordijn een voller en zwaarder aanzien te geven en een ruimte te beschermen tegen de zon en-of lichtdichter te maken. Gevoerde gordijnen isoleren uitstekend. Ze kunnen zowel kou als warmte buiten houden.

Glad tapijt
Onder gladde geweven tapijten worden tapijten verstaan die geweven zijn zonder pool. Deze tapijten zijn weer te onderscheiden in handgeweven gladde tapijten en machinaal geweven gladde tapijten.

Horizontale jaloezie
Bij horizontale jaloezieën hangen lamellen horizontaal aan de bovenrail. De merknaam Luxaflex wordt vaak gebruikt als aanduiding voor dit type.

Jaloezie
Een jaloezie is opgebouwd uit lamellen. Er bestaan zowel horizontale, verticale en vlinder jaloezieën.

Jaloezieën
Een jaloezie is opgebouwd uit lamellen. Er bestaan zowel horizontale, verticale en vlinder jaloezieën.

Karpet
Karpet stamt af van het Engelse carpet, hetgeen tapijt betekent. Een karpet is een afgepast en afgewerkt stuk zachte vloerbedekking.

Niet geweven tapijt
Alle tapijten waarbij andere methoden worden gebruikt dan het weven, vallen onder de noemer niet-geweven (non-woven) tapijten. Non-woven tapijten zijn te onderscheiden in; gladde tapijten, pooltapijten, vilttapijten en geknoopte tapijten.

Ondertapijt
Ondertapijt is in verschillende soorten te verkrijgen en kan worden gebruikt voor verschillende doelen. De belangrijkste doelen zijn; geluidsisolatie, warmte-isolatie, verhoging van de veerkracht van de vloerbedekking en verlenging van de levensduur van de vloerbedekking. De meest voorkomende ondert...

Overgordijn
Overgordijnen zijn gordijnen die een aankledende en-of decoratieve functie hebben. Overgordijnen kunnen verschillende benamingen hebben op grond van het uiterlijk van het gordijn of het doel waarvoor ze gebruikt worden.

PIT (product informatie tapijt)
PIT is een objectief, betrouwbaar en controleerbaar productinformatiesysteem dat is opgezet door de tapijtbranche, in samenwerking met de overheid, testinstituten en consumentenorganisaties. Het PIT-systeem is een hulpmiddel om in een oogopslag te weten welke toepassingsmogelijkheden en welke eigens...

Plisségordijn
Een plisségordijn is een decoratieve raamdecoratie. De stof heeft een geplisseerde zigzag vorm en qua uitstraling lijkt het op combinatie van jaloezieën en gordijnen. Strak vouwen wordt plisseren genoemd. Vandaar de naam plisségordijn.

Pooltapijt
Een pooltapijt is een tapijt waarvan de oppervlakte wordt gevormd door het poolgaren ofwel kettinggaren. Een pooltapijt wordt ook wel bouclé tapijt, lussen- of roedeweefsel genoemd in verband met de fabricagemethode. De pool wordt gevormd door recht op de rug van het tapijt staande lussen of draadei...

Rails
Rails is een systeem met runners om overgordijnen en vitrages aan op te hangen. Runners zijn rolschijfjes die in de rail zitten en waaraan de gordijnhaken worden gehaakt.

Railsysteem
Railsystemen bestaan uit meerdere rails die zijn samengesteld. Overgordijnen en vitrages kunnen aan hetzelfde railsysteem worden bevestigd.

Roljaloezie
De roljaloezie bestaat uit twee stoflagen met transparante en niet-transparante horizontale banen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Wilt u minder lichtinval, vanwege fel zonlicht of behoefte aan privacy, kiest u voor een kleine lichtinval. De roljaloezie kan dus verschillende lichtvariatie...

Rolgordijn
Een rolgordijn bestaat uit een stof, hout, bamboe, die aan een rolstok worden bevestigd. Deze rolstok wordt met steunen aan de wand, op het raam of in het kozijn bevestigd.

Roede
Roeden zijn buizen waaraan overgordijnen en vitrages op verschillende manieren kunnen worden opgehangen.

Showgordijn
Hiermee worden overgordijnen bedoeld die alleen ter decoratie zijn opgehangen. Er is niet voldoende gordijnstof gebruikt om het geheel voor het raam te kunnen sluiten.

Tapijt
Tapijt is een gebruikelijke vorm van vloerbedekking.

Verticale jaloezie
Bij verticale jaloezieën hangen de lamellen verticaal aan de bovenrail.

Verduisteringsgordijn
Verduisteringsgordijnen hebben als doel zo veel mogelijk het licht te reduceren in de ruimte waar ze hangen. De meeste verduisteringsgordijnen zijn gemetalliseerd(van een laagje metaal voorzien). Een andere methode is het voeren van stoffen.

Vinyl
Vinyl is een harde vloerbedekking die wordt gemaakt van kunststoffen. De kunststoffen worden in de vorm van een stroperige massa in een laag of in meerdere lagen op een ondergrond geperst. Vinyl kan worden bedrukt met allerlei dessins, kleuren of reliëfs. Vinyl wordt afgewerkt met een toplaag met ee...

Vitrage
Vitrage kan van verschillende stoffen worden gemaakt en daardoor verschillende functies hebben, zoals tempering van licht, bescherming van privacy of een sfeervolle aankleding van kale ramen.

Vlinderjaloezie
Bij een vlinderjaloezie zijn de lamellen uitgevouwen waardoor de jaloezie als een plisségordijn oogt. Zijn de lamellen niet uitgevouwen, dan oogt de vlinderjaloezie als een horizontale jaloezie.

Vouwgordijn
Vouwgordijnen zijn overgordijnen die verticaal omhoog en naar beneden kunnen worden getrokken. De gordijnen worden eerst gevouwen en soms op de vouwen ingenaaid. Meestal wordt het vouwgordijn aan een bovenlat tegen het raam bevestigd.

Vuilwerend
Of een tapijt vuilwerend is of niet, heeft te maken met de structuur van de vezel en de statische eigenschappen. Als de vezel een open structuur heeft, zoals katoen, trekt ze snel vuil aan. Als een tapijt statisch is, zal ook al gouw vuil en stof aantrekken.