Kopie van `Hotelwoordenboek`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Hotelwoordenboek
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Hotels
Datum & Land: 13/01/2009, NL
Woorden: 52


Aide de cuisine
Aide de Cuisine, oftewel basiskok. Bereidt gerechten in de keuken van restaurants, hotels, bedrijven en instellingen.

Airport hotel
Een airport hotel is een hotel op of nabij een vliegveld, met bijzondere services gericht op de luchtreiziger, bijv. snelle uitcheckprocedure, verschillende kleine vergaderunits, shuttlebus naar de vertrekhal van de luchthaven, e.d. op Schiphol ook het Airport Hotel dat zich in het douanegebied bevi...

Annulering
Annulering > afzeggen. Wanneer je een vakantie hebt geboekt en je kunt niet gaan. Dan doe je deze ook annuleren.

Annuleringskosten
Annuleringskosten zijn kosten die meestal moet betalen wanneer je je reis doet annuleren.

Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering is een verzekering voor mensen die een reisarrangement hebben gesloten of een vakantieverblijf hebben gehuurd. De verzekering vergoedt, geheel of gedeeltelijk, de vooruitbetaalde of nog te betalen reissom of huurbedragen, waarvoor men geen tegenwaarde heeft genoten doordat...

Aparthotel
Aparthotel is een samenvoegsel van appartementen en hotel: appartementenhotel. Een aparthotel heeft alle voordelen van een hotel (reiniging - service - pension) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers.

Avondklok
Een avondklok is een verbod om zich 's avonds of 's nachts op straat te bevinden. Wanneer je in een hotel zit wil dit wel eens betekenen dat je voor een bepaalde tijd het s'avonds binnen moet zijn.

Budgethotel
Budgethotel is een hotel met lage prijzen.

Buffet
Het eten dat in een hotel wordt aangeboden. Vaak is het een lopend buffet dat geopend is voor een aantal uren per dag.

Cityhotel
Een cityhotel is een hotel dat in de stad is gelegen.

Culinair
Culinair is heel simpel de kookkunst van de kok uit de restaurantkeuken van het hotel.

Db
Db is de benaming van een kamer voor 2 personen waar een badkamer bij hoort.

Eenpersoonskamer
Eenpersoonskamer is een hotelkamer ingericht voor het verblijf of overnachting ten behoeve van 1 persoon.

Eetschotel
Een eetschotel is een andere benaming voor bord.

Etagechef
Etagechef: dit is de chef van een aparte afdeling van het hotel.

Etappehotel
Een hotel dat bij een auto- of touringcarreis gebruikt wordt als overnachtingshotel, als de afstand naar de eindbestemming te groot is om in één dag te rijden. Een etappehotel wordt tevens een passantenhotel, routehotel of stopoverhotel genoemd.

Full board
Full board is de Engelse benaming voor volpension in een hotel, voor meer informatie zie volpension.

Identiteitskaart
De indentiteitskaart is een Identiteits- en reisdocument binnen de Europese Unie.

IHA
IHA is de International Hotel Association

Jeugdhotel
Een jeugdhotel is een hotel speciaal voor jongeren, redelijk geprijsd maar niet altijd extra goedkoop.

Kluis
In een kluis worden waardevolle goederen van gasten opgeslagen. Deze kluis is meestal in de kelder of in het bureau van de manager.

LG logies
LG logies zijn overnachtingen zonder ontbijt.

Mz
Meerzicht is een hotelkamer met uitzicht op het meer. Vaak moet je daarvoor een meerprijs betalen.

NRC
NRC is de afkorting van het Nationaal Reserverings Centrum een hotelreserveringscentrum voor boekingen in de aangesloten hotels in Nederland.

Ober
Een ober of kelner is verantwoordelijk voor de service in een restaurant of bar in het hotel. Deze persoon verzorgt de gasten met eten en drinken.



Objectieve normen voor classificatie
Objectieve normen voor classificatie zijn de normen waarop een hotel kan worden beoordeeld door hotelcriticus.

Overboeking
Overboeking is een situatie waarin accommodatie (stoelen/bedden) dubbel verkocht is, d.w.z. aan twee verschillende gasten is toegezegd.

Overnachting
Overnachting is het blijven slapen in een hotel of andere accommodatie.

Overnachtingsprijs
Overnachtingsprijs is de prijs die het overnachten in een hotel of andere accommodatie kost.

Sb
Sb is een afkorting voor de hotellerie dat 'single with bath' betekent.

Security card
De Security card is in de hotellerie in 4- en 5-sterrenhotels het identiteisbewijs voor de gasten waarmee hij kan aantonen dat hij een kamer in dat hotel heeft. Ook wel sleutelkaart (key card) genoemd.

Seizoen
Seizoen is een periode, die elk jaar optreedt, waarin de weersgesteldheid specifieke kenmerken vertoont, ten aanzien van temperatuur en neerslag. De drukte in een hotel hangt af van het seizoen. In de zomer of hoogseizoen is het meestal het drukste.

Serveren
Serveren is het opdienen van eten of drinken in het restaurant of aan de bar van het hotel.

Servet
Een doekje om mond en handen mee schoon te maken na of tijdens het dineren.

Servies
Het steengoed of in normaal Nederlands het servies, waarvan een maaltijd of drank genuttigd wordt in een hotel of andere logiesaccommodaties.

Simultaaninstallatie
Een simultaaninstallatie wordt gebruikt door tolken tijdens congressen, speeches en dergelijke. Deze zijn vaak aanwezig bij congrescentra, grote hotels en op cruiseschepen. Het is een technisch systeem van microfoons en earphones voor het produceren van een gelijktijdijge vertaling.

Single
Single is een eenpersoonskamer of een alleenreizende gasten.

Sleutelkaart
Sleutelkaart zie key card of key pass.

Suikervrij
Suikervrij. Dit staat vaak vermeld op etenswaren. Er zijn mensen die geen suiker mogen innemen vanwege een ziekte of vanwege een dieet. In een hotel kan de vraag vallen van de gasten of er een suikervrije maaltijd voorgeschoteld kan worden.

Suite
Een suite is de beste en duurste kamer van het hotel, zie ook hotelsuite. Deze is vaak zeer prijzig!

Uitserveren
Uitserveren is een ander woord voor bedienen of service verlenen. Meestal in combinatie met eten en drinken.

Upgraden
Upgraden betekent het opwaarderen van een geboekte diensten of faciliteiten. Bijv. wanneer je een 3 sterrenkamer boekt en voor hetzelfde geld een kamer krijgt in een 5 sterren hotel.

Volpension
Volpension is een overnachting in een hotel, inclusief ontbijt, lunch en avondmaaltijd.

Voorschotelen
Werkwoord. Een gerecht wordt voorgeschoteld. Iemand een maaltijd voorschotelen of opdienen en opdissen.

Voorseizoen
De periode voor de aanvang van het toeristenseizoen wordt het voorseizoen genoemd.

Vroegboekkorting
Vroegboekkorting is een korting die gegeven wordt als de boeking plaatsvindt voor een bepaalde periode.

Weekverblijf
Weekverblijf is als u een week verblijft in een hotel of vakantiepark.

Wekdienst
Als u het in de morgen wakker gemaakt wilt worden in het hotel kunt u dit doorgeven aan de wekdienst. Deze zal u dan op de afgesproken tijd bellen.

Yieldmanagement
Yieldmanagement komt voor bijvoorbeeld in het toerisme, de hotellerie of recreatiesector, een methode om te zorgen voor het vinden van de juiste balans tussen het vullen van alle beschikbare capaciteit en het vragen van de hoogste prijs.

Zeezicht
Een kamer met zeezicht houdt in dat u vanuit uw hotelkamer min of meer uitkijkt of kan uitkijken over de zee. In sommige gevallen heeft u een volledig en mooi zicht over de zee. Hou er evenwel wel rekening mee dat het uitzicht in bepaalde gevallen beperkter kan zijn. In andere gevallen is de afstand...

Zomermaanden
Zomermaanden zijn de maanden waar de meeste mensen op vakantie gaan, dit zijn meestal de maanden waar de grote schoolvakantie in vallen.

Zz
Zz is hetzelfde als zeezicht, zie voor nadere informatie onder het kopje zeezicht.