Kopie van `Hotelwoordenboek`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Hotelwoordenboek
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Hotels
Datum & Land: 13/01/2009, NL
Woorden: 262


Aanbetaling
Een aanbetaling moet je meestal doen wanneer je wat koopt of eventueel boekt. Wanneer je een hotel boekt moet je ook meestal een aanbetaling doen. Dit is een gedeelte van het totaal bedag wat je van te voren al moet betalen.

Aankomst
De aankomst is meestal de eerste dag wanneer je aankomt op je hotel of locatie van bestemming.

Accommodatie
Accomodatie zijn alle faciliteiten die nodig zijn voor een verblijf op een bepaalde plaats. Bijvoorbeeld hotel, tent, bungalow, camping.

Adjoining rooms
Adjoining rooms zijn twee hotelkamers die naast elkaar liggen.

Administratiekosten
De administratiekosten zijn de kosten die de geldverstrekker (hotelondernemer) in rekening brengt voor de behandeling van een aanvraag, dit kan een hotel boeking zijn. Deze wordt vaak met een vast bedrag in rekening gebracht.

Afroepcontract
Afroepcontract: overeenkomst waarbij accommodatie-vervoer binnen kwantitatieve grenzen vrij geboekt kan worden, zonder eerst de supplier-carrier te raadplegen en waarbij het aantal boekingen later wordt doorgegeven

Aide de cuisine
Aide de Cuisine, oftewel basiskok. Bereidt gerechten in de keuken van restaurants, hotels, bedrijven en instellingen.

Airport hotel
Een airport hotel is een hotel op of nabij een vliegveld, met bijzondere services gericht op de luchtreiziger, bijv. snelle uitcheckprocedure, verschillende kleine vergaderunits, shuttlebus naar de vertrekhal van de luchthaven, e.d. op Schiphol ook het Airport Hotel dat zich in het douanegebied bevi...

All inclusive
All inclusive tour > pakketreis. Term die ook gebruikt om verzorging in accommodatie of aan boord vliegtuig (inclusief o.a. maaltijd, drankjes etc.) aan te geven.

All suite-hotel
All suite-hotel is een hotel dat uitsluitend suites heeft. Drie typen suites (USA): comfortsuite, qualitysuite, clarionsuite.

Annulering
Annulering > afzeggen. Wanneer je een vakantie hebt geboekt en je kunt niet gaan. Dan doe je deze ook annuleren.

Annuleringskosten
Annuleringskosten zijn kosten die meestal moet betalen wanneer je je reis doet annuleren.

Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering is een verzekering voor mensen die een reisarrangement hebben gesloten of een vakantieverblijf hebben gehuurd. De verzekering vergoedt, geheel of gedeeltelijk, de vooruitbetaalde of nog te betalen reissom of huurbedragen, waarvoor men geen tegenwaarde heeft genoten doordat...

Aparthotel
Aparthotel is een samenvoegsel van appartementen en hotel: appartementenhotel. Een aparthotel heeft alle voordelen van een hotel (reiniging - service - pension) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers.

Arrangement
Een arrangement is een pakket waarbij de elementen verblijf en vermaak, à²f de elementen vervoer en verblijf voor één prijs worden aangeboden, telkens eventueel met aanvullende diensten.

Auditor
Auditor is een medewerker van de afdeling boekhouding. Ook wel: head auditor.

Avondklok
Een avondklok is een verbod om zich 's avonds of 's nachts op straat te bevinden. Wanneer je in een hotel zit wil dit wel eens betekenen dat je voor een bepaalde tijd het s'avonds binnen moet zijn.

Bagage
Bagage, zijn de spullen die de hotelgasten meenemen om te overnachten in en hotel.

Bar
Een bar is een soort kroeg of cafe waar gedronken kan worden. Hier is de stemming meestal super.

Bed and breakfast
Bed & breakfast is een overnachtingaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt. Een bed & breakfast is gevestigd in een huis en wordt gerund door de eigenaren van het betreffende huis en heeft maximaal ...

Bedcapaciteit
Bedcapaciteit is het aantal bedden dat een hotel te bieden heeft. Meestal staat er beddencapaciteit.

Bedienen
Het bedienen van de gasten in een hotel wordt meestal verricht door jong en vriendelijk personeel. Bedienen is het service verlenen aan de gasten, meestal het brengen van drankjes of eten.

Bell boy
De bell boy is de medewerker die bij de balie de koffers van de gasten naar de kamer draagt. Meestal krijgt hij een soort fooi van de gasten als hij dit heeft volbracht.

Beschikbaarheid
De beschikbaarheid houdt in of er nog hotelkamers vrij zijn in het hotel om te overnachten.

Betalingsvoorwaarden
Betalingsvoorwaarden is het totaal van afspraken welke de vorm, uitvoering en tijdstip regelen waarop contractpartners die goederen en diensten leveren respectievelijk geleverd krijgen, hun financiële verplichtingen dienen te vervullen. Bij een hotel geldt dit voor het betalen van de kamer.

Bevestigen
Het bevestigen bij een hotel heeft meestal te maken met afronden van een bestelling.

Bevestigingsemail
Een bevestigingsemail ontvangt je als er een reservering van een hotelkamer heeft plaatsgevonden om zeker te weten dat de reservering succesvol is afgesloten.

Bijgerecht
Het bijgerecht is een klein onderdeel van de hoofdmaaltijd in een hotel.

Board
Board is de Engelse benaming voor verblijf in een hotel. Er bestaat ook HB betekent Half Board in het Nederlands half pension. FB betekent Full board oftewel volpension.

Boeking
Boeking is het vastleggen van een pakketreis of losse reis onderdelen. Of het reserveren van een hotelkamer.

Boekingskosten
Boekingskosten is de prijs wat het hotel kost om te boeken.

Brasserie
Een brasserie is een eetgelegenheid waar vooral koffie wordt gedronken en vlaai wordt gegeten.

Budgethotel
Budgethotel is een hotel met lage prijzen.

Buffet
Het eten dat in een hotel wordt aangeboden. Vaak is het een lopend buffet dat geopend is voor een aantal uren per dag.

Call service
Een call service is een service van een hotel om de gasten te wekken met een wake up call.

Charmehotels
Charmehotels zijn kleine hotels die vaak door de eigenaar zelf gerund worden. De inrichting is meestal persoonlijk en gastvrijheid staat voorop. Straalt dus een leuke charme uit!

Check in
Check in, is het moment wanneer je je incheckt, meld op het hotel voor de sleutel van de hotelkamer.

Check out
Check out, het afmelden bij een hotel, camping of bungalowpark.

Chef-kok
Een chef-kok is het hoofd in een professionele keukenafdeling. Conform het rangensysteem geeft hij leiding aan de keukenbrigade en wordt daarbij bijgestaan cq. vervangen door de sous-chef.

Cityhotel
Een cityhotel is een hotel dat in de stad is gelegen.

Commercial rate
Commercial rate een een gereduceerd tarief voor individuele boekingen, speciaal voor de repeater (meestal zakenreizigers), met name gebruikelijk in de hotellerie. Zie ook flat rate, day rate, run of the house-rate, rack rate, corporate rate.

Commissie
Commissie > commission > de provisie die een tussenpersoon krijgt op de wederverkoop van een reisproduct; bijv. touroperator geeft 8%-15% provisie over het bedrag van de verkochte pakketreis; hotellier geeft provisie over het logiesbedrag van de reservering. Zie ook split commission.

Complimentary
Complimentary room is een gratis kamer in een hotel voor de begeleider van een groep die in dat hotel logeert. Zo ook complimentary meal, complimentary seat (in theater, coach, rondvaartboot), complimentary ticket.

Conciërge
Een conciërge is een huisbewaarder, toezichter in een gebouw. Dit kan een school zijn of hotel.

Condotel
Een condotel is een hotel wat uit appartementen bestaan. Geen echte kamers, maar grote appartementen.

Conference room
Conference room is een vergaderzaal in hotel of congresgebouw.

Confirmation
Conformatiion is een bevestiging, bewijs dat er gereserveerd is > komt o.a. voor in 'confirmation only' uitsluitend bevestigingswaarde en in 'reconfirmation'.

Confirmeren
Confimeren is een bevestiging, bewijs dat er gereserveerd is > komt o.a. voor in 'confirmation only' uitsluitend bevestigingswaarde en in 'reconfirmation'.

Congres
Congres > convention, conference> bijeenkomst van kleine of grotere groepen die één of meer dagen over enkele of een aantal met elkaar samenhangende onderwerpen gestructureerd van gedachten wisselen om tot overeenkomst of tot kennisvermeerdering te komen (naar definitie van Nederlands Congres ...

Connecting rooms
Connecting rooms zijn twee hotelkamers naast elkaar die via een speciale deur intern met elkaar verbonden zijn. Men hoeft dus niet via de gang naar de andere kamer te lopen (dit i.t.t. adjoining rooms).

Consumptieprijs
Consumptieprijs is de prijs van het eten of drinken aan de bar van een hotel of het eten in een restaurant van een hotel

Consumpties
Consumpties, is het aantal drankjes dat een gast toch zich neemt.

Continental breakfast
Continental breakfast > eenvoudig ontbijt van brood met jam en koffie of thee (zoals gebruikelijk in Frankrijk en de Zuid-Europese landen).

Contingent
Het contingent is het aantal plaatsen die nog beschikbaar zijn in een hotel of vliegtuig.

Corporate rate
Corporate rate staat voor het tarief voor intern gebruik. Bijvoorbeeld een hoteltarief speciaal voor reisagenten, bemanningsleden (meestal van luchtvaartmaatschappij), touroperators. Zij kunnen goedkoper gebruik maken van de diensten.

Cot
Een cot is een kinderbedje dat in een hotelkamer wordt bijgeplaatst als men het kind in een apart bed wil laten slapen.

Credit card
Het betalen via een credit card is in een hotel meestal gewenst. Een credit card is een plastic betaalmiddel, vergelijkbaar met een pinpas.

Culinair
Culinair is heel simpel de kookkunst van de kok uit de restaurantkeuken van het hotel.

Dagschotel
Een dagschotel is het menu van de dag. Dit de specialiteit van de dag.

Day rate
De day rate is een gereduceerd tarief, meestal de helft van de normale kamerprijs (rack rate) bij gebruik van een hotelkamer uitsluitend overdag (day use).

Day use
Day use is het gebruik van een hotelkamer uitsluitend overdag, meestal tegen speciale prijs day rate.

Db
Db is de benaming van een kamer voor 2 personen waar een badkamer bij hoort.

Dependance
Een dependance is een bijgebouw van een hotel.

Diner
Diner is een ander woord voor avondeten

Diner buffet
Diner Buffet is een lopend buffet. Dit kan een koud of warm buffet zijn.

Do
Do is een hotelkamer waar een douche aanwezig is.

Doorman
Een doorman is een portier bij de entree van een hotel.

Dorpshotel
Dorpshotel of Passantenhotel, dikwijls gegroeid uit een dorpscafé met enkele slaapkamers.

Double
Double betekent een tweepersoonsbed in een hotelkamer.

Driegangenmenu
Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.

Driepersoonskamer
De driepersoonskamer is een kamer in het hotel waar men met drie gasten kan overnachten. Meestal een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed.

Duty manager
Duty manager is een stafmedewerker van een hotel, die gedurende bepaalde tijden 'on duty' is, d.w.z. de eindverantwoording heeft voor het totale gebeuren in het hotel gedurende de tijd die zijn dienst duurt.

Eenpersoonskamer
Eenpersoonskamer is een hotelkamer ingericht voor het verblijf of overnachting ten behoeve van 1 persoon.

Eetschotel
Een eetschotel is een andere benaming voor bord.

En pension
En pension is een volledig verzorgd verblijf (drie maaltijden) gedurende langere tijd in een hotel of pension.

English breakfast
Een uitgebreid ontbijt op de wijze zoals dit in Engeland serveert. Een English breakfast wordt niet dagelijks gegeten, maar meestal in het weekend. Het ontbijt bestaat vrijwel altijd uit: gebakken spek gepocheerd ei of roerei Daarnaast worden meerdere van onderstaande producten toegevoegd: Ger...

Entertainment
Entertainment is het vertier, vermaak of amusement van een gezelschap tijdens onder andere een vakantie of zakenreis. Middelen om een gezelschap te entertainen zijn muziek, cabaret, toneel enz.

Etagechef
Etagechef: dit is de chef van een aparte afdeling van het hotel.

Etappehotel
Een hotel dat bij een auto- of touringcarreis gebruikt wordt als overnachtingshotel, als de afstand naar de eindbestemming te groot is om in één dag te rijden. Een etappehotel wordt tevens een passantenhotel, routehotel of stopoverhotel genoemd.

Excursiekantoor
Het excursiekantoor is wen kantoor in een hotel waar de mogelijk bestaat om excursies te boeken.

Extra late uitcheck-tijd
De extra late uitcheck-tijd is de mogelijkheid om later uit te checken in een hotel dan de gebruikelijk uitcheck-tijd. De uitcheck-tijd is meestal 12.00 uur.

Faciliteiten
Faciliteiten zijn de mogelijkheden binnen een hotel, zoals fitness en sauna of een golfterrein.

Familiehotel
Een familiehotel is een hotel dat gespecialiseerd is op het verblijf van gezinnen.

Fitness center
Een plaats waar men op van allerlei wijzen kan sporten wordt een fitness center genoemd. Een fitness center uit een zwem mogelijkheid en apparaten ter bevordering van de spiermassa en de lichamelijke conditie.

Full board
Full board is de Engelse benaming voor volpension in een hotel, voor meer informatie zie volpension.

Gasten
Gasten zijn personen die op een plek op bezoek zijn. Een persoon kan op elke plek te gast zijn. De toeristen die een dorp, stad of streek bezoeken worden ook wel gasten genoemd.

Gastenboek
Een gastenboek is een register met commentaar van bezoekers. Er bestaan zowel analoge als digitale gastenboeken. [bewerken] Analoge gastenboek Een gastenboek is vaak aanwezig op plaatsen waar bezoekers komen. In het gastenboek kunnen de bezoekers noteren en vertellen hoe ze het bezoek ervaren he...

Gasthof
Een Gasthof is een benaming in de Duitse taal voor een pension, particulier huis of klein hotel waar kamers verhuurd worden. Gasthof wordt in andere talen residencia, boarding house of mission hosteller genoemd.

General manager
General manager is de stafmedewerker die op het hoogste niveau de verantwoording heeft voor hetgeen in de onderneming gebeurt, geassisteerd door de managing director die de dagelijkse leiding heeft.

Gerecht
Gerecht is het eten wat men kan krijgen in het restaurant van het hotel.

Glutenvrij
Glutenvrij is een wijze van bereiding van voedsel. Voedsel dat glutenvrij is bevat geen tarwe, rogge, gerst of haver.

Groepsprijs
Het krijgen van een groepsprijs heeft betrekking op het betalen van entree. Als er een toegangsprijs betaald moet worden en men is aanwezig met een groep van een bepaald personen of meer krijgt men korting op de toegangsprijs.

Groepsreservering
Een groepsreservering is een reservering voor meerdere personen. Vaker krijgen deze groepen een korting aangeboden.

Half-board
Half-Board is een Engelse uitdrukking voor halfpension.

Halfpension
Een halfpension is een overnachting in een hotel, inclusief ontbijt en avondmaaltijd, maar zonder lunch.

Happy-hour
Een happy hour is een tijd waarop in een café drankjes tegen gereduceerde prijs worden geschonken. Dit duurt meestal een half uur.

Herbevestigen
Herbevestigen, het nogmaals bevestigen van iets dat al bevestigd was.

Hoofdschotel
Een hoofdschotel is het hoofdgerecht van het hele menu.

Hoofdseizoen
Het hoofdseizoen is het seizoen waar de meeste mensen op vakantie gaan. Voor een hotel is dit het seizoen wanneer er de meeste bezoekers komen. Meestal valt het hoofdseizoen in de zomer.

Horeca federatie
De horeca federatie is een Nederlandse organisatie voor hotels, restaurants en cafés. Samenwerkingsverband van Horeca Nederland en Horecaf.