
het gluten zelfst.naamw. Afbreekpatroon: glu·ten
graanlijm, eiwitten in graankorrels . Synoniemen: graanlijm 19 definities
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/gluten

1) Allergieveroorzakende groep graaneiwitten 2) Bestanddeel van graan 3) Eiwit 4) Eiwitmengsel in graan 5) Graanlijm 6) Graanproduct 7) Kleefstof in tarwemeel 8) Kleefstof uit graankorrels 9) Mengsel van eiwitten in de graankorrel
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Gluten/1

1) Graanlijm 2) Plantelijm
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Gluten/1

eiwitachtige kleefstof in graan (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/gluten

mengsel van eiwitten dat in de korrels van de meeste graansoorten voorkomt; plantenvezelstof; graaneiwit
Gevonden op
https://anw.ivdnt.org/article/gluten

• [medisch] graanlijm, eiwitten in graankorrels.
Gevonden op
https://nl.wiktionary.org/wiki/gluten
[levenswetenschappen] Gluten zijn reserve-eiwitten in de graankorrel. Ze kunnen bij mensen die er overgevoelig voor zijn 'spruw' (overmatige, lichtgekleurde, brijige ontlasting) veroorzaken, wat met een glutenvrij dieet kan worden verholpen.
Gevonden op
https://www.cultureelwoordenboek.nl/levenswetenschappen/gluten

kleefstof uit graankorrels
Jaar van herkomst: 1770 (Papillon )
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

eiwit in tarwe, gerst en rogge. De symptomen van coeliakie worden veroorzaakt door de inname van gluten.
Gevonden op
https://www.efsa.europa.eu/nl/glossary-taxonomy-terms/g

Een taaie, elastische, eiwitachtige substantie die overblijft nadat de bloem van tarwe of ander graan is gewassen om zetmeel te verwijderen.
Categorie: Materialen > bewerkt plantenmateriaal.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10491

Graaneiwitten in tarwe, haver, gerst, rogge, spelt en (enigszins) in gierst
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10516

Een complex van eiwitten dat elastisch wordt tijdens het (goed) kneden van glutenhoudend meel met water. Vooral het meellichaam van tarwe bevat veel gluten. Gluten zorgt ervoor, dat de luchtbelletjes die ontstaan tijdens het rijzen van gistbrood, niet kunnen ontsnappen, wat tot gevolg heeft dat men luchtig brood krijgt (tarwebrood). Er zijn mensen ...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10649

Engels:
Gluten graanlijm
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10721

graanlijm; eiwit dat gevonden wordt in granen en graanprodukten.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10733

Een in tarwe aanwezig eiwit dat voor elasticiteit zorgt. Tarwe met een hoog glutengehalte is het meest geschikt voor deeg dat moet rijzen (zoals brood).
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10877

Een in tarwe aanwezig eiwit dat voor elasticiteit zorgt. Tarwe met een hoog glutengehalte is het meest geschikt voor deeg dat moet rijzen (zoals brood). http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10912

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Graanproducten met onderstaande ingrediënten bevatten gluten: tarwe rogge gerst haver meel tarwemeel griesmeel tarwebloem couscous bulgur seitan graankiemen graankorrels graanvlokken roggemeel roggebloem havermout havervlokken havermeel gort gerstemoutbloem parelgort grutten spelt (wi...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10922

Een in tarwe aanwezig eiwit dat voor elasticiteit zorgt. Tarwe met een hoog glutengehalte is het meest geschikt voor deeg dat moet rijzen (zoals brood).
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Gluten zijn een complex van eiwitten dat ervoor zorgt dat de luchtbelletjes die ontstaan tijdens het rijzen van gist niet kunnen ontsnappen. Hierdoor krijg je luchtig brood. Gluten zijn dus nodig om gist in brooddeeg goed te laten werken maar ook om elasticiteit te geven aan het deeg van bijvoorbeeld pasta. Voor mensen met Coelakie (intolerantie vo...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Gluten zijn eiwitten die een overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken bij mensen met coeliakie. - Gluten-bevattende waren : , granen als tarwe en gemodificeerd tarwezetmeel, gerts, haver, kamut, rogge, spelt, en alle waren waarin deze granen zijn verwerkt (zie samenstelling op verpakking), zoals: , bami, beschuit, brood, bulgur, crackers, crout...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11262

Kleverige eiwitachtigestoffen; vooral in tarwe
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11411

Een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen.
Gevonden op
https://www.voedingenkankerinfo.nl/begrippenlijst/
Geen exacte overeenkomst gevonden.