Zoek op

gluten

gluten zelfst.naamw. biochemie graanlijm, eiwitten in graankorrels biochemie|spa gluten Bron: WikiWoordenboek. SpellingCorrect gespeld: 'gluten' komt voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en in de spellingwoordenlijst van OpenTaal. 20 definities op EncycloI.) • med...
Gevonden op https://www.woorden.org/woord/gluten

gluten

Reserve-eiwitten in de graankorrel. Kunnen bij mensen die er overgevoelig voor zijn ‘spruw’ (overmatige, lichtgekleurde, brijige ontlasting) veroorzaken, wat met een glutenvrij dieet kan worden verholpen.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/levenswetenschappen/gluten

GLUTEN

1) Allergieveroorzakende groep graaneiwitten 2) Bestanddeel van graan 3) Eiwitmengsel in graan 4) Graanlijm 5) Kleefstof in tarwemeel 6) Kleefstof uit graankorrels 7) Mengsel van eiwitten in de graankorrel
Gevonden op https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/GLUTEN/1

Gluten

Gluten zijn een complex van eiwitten dat ervoor zorgt dat de luchtbelletjes die ontstaan tijdens het rijzen van gist niet kunnen ontsnappen. Hierdoor krijg je luchtig brood. Gluten zijn dus nodig om gist in brooddeeg goed te laten werken maar ook om elasticiteit te geven aan het deeg van bijvoorbeeld pasta. Voor mensen met Coelakie (intolerantie vo...
Gevonden op http://kookrecepten.wordpress.com/recepten/keukentaal/keukentaal-g/

Gluten

Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm van granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, teff, rijst, mais en haver) en de producten die ervan worden gemaakt. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Durum (Triticum durum - een graansoort) wordt h...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Gluten

gluten

kleefstof uit graankorrels
Jaar van herkomst: 1770 (Papillon )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Gluten

Een taaie stof in gerst, haver, rogge en tarwe die eiwitten bevat. Ze bestaan voornamelijk uit de proteïnen gliadine en glutenine. Bij sommige mensen vertoont gliadine een giftige werking. Dat wordt dan misschien wel een glutenvrij dieet ...
Gevonden op http://www.dehelianthus-haarlem.nl/newhtml/lexicon/list_A.html

gluten

1. lijm 2. eiwitbevattende stof, die voorkomt in tarwe, rogge, haver en gerst; deze is geelgrijs van kleur en kleverig en taai
Gevonden op http://www.dokterdokter.nl/encyclopedie/overzicht

gluten

eiwitachtige kleefstof in graan (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/gluten

Gluten

Engels:Gluten graanlijm
Gevonden op http://www.gezondheidsplein.nl/medisch-woordenboek/letter/g

Gluten

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Graanproducten met onderstaande ingrediënten bevatten gluten: tarwe rogge gerst haver meel tarwemeel griesmeel tarwebloem couscous bulgur seitan graankiemen graankorrels graanvlokken roggemeel roggebloem havermout havervlokken havermeel gort gerstemoutbloem parelgort grutten spelt...
Gevonden op http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten.aspx

gluten

• [medisch] graanlijm, eiwitten in graankorrels.
Gevonden op https://nl.wiktionary.org/wiki/gluten

gluten

Een taaie, elastische, eiwitachtige substantie die overblijft nadat de bloem van tarwe of ander graan is gewassen om zetmeel te verwijderen.
Categorie: Materialen > bewerkt plantenmateriaal.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10491

Gluten

Graaneiwitten in tarwe, haver, gerst, rogge, spelt en (enigszins) in gierst
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10516

gluten

voor coeliakiepatiënten is er geen probleem bij het nuttigen van wijn en port. Opgepast met gedistilleerde dranken en met gearomatiseerde wijnen als vermouth. Voor meer informatie, zie de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) 2003: er zijn twee gevallen bekend waarbij men plantaardige eiwitten heeft gebruikt om wijn te klaren: Aust...
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10519

Gluten

Een complex van eiwitten dat elastisch wordt tijdens het (goed) kneden van glutenhoudend meel met water. Vooral het meellichaam van tarwe bevat veel gluten. Gluten zorgt ervoor, dat de luchtbelletjes die ontstaan tijdens het rijzen van gistbrood, niet kunnen ontsnappen, wat tot gevolg heeft dat men luchtig brood krijgt (tarwebrood). Er zijn mens...
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10649

gluten

graanlijm; eiwit dat gevonden wordt in granen en graanprodukten.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10733

Gluten

Een in tarwe aanwezig eiwit dat voor elasticiteit zorgt. Tarwe met een hoog glutengehalte is het meest geschikt voor deeg dat moet rijzen (zoals brood).
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10877

Gluten

Een in tarwe aanwezig eiwit dat voor elasticiteit zorgt. Tarwe met een hoog glutengehalte is het meest geschikt voor deeg dat moet rijzen (zoals brood). http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10912

Gluten

Gluten zijn eiwitten die een overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken bij mensen met coeliakie. - Gluten-bevattende waren : , granen als tarwe en gemodificeerd tarwezetmeel, gerts, haver, kamut, rogge, spelt, en alle waren waarin deze granen zijn verwerkt (zie samenstelling op verpakking), zoals: , bami, beschuit, brood, bulgur, crackers, crout...
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/11262
Geen exacte overeenkomst gevonden.