Zoek op

nier

de nier zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak:   [nir] Verbuigingen:   nier|en (meerv.) orgaan in de buik Voorbeeld:   `nierontsteking` © Kernerman Dictionaries. SpellingCorrect gespeld: 'nier' komt voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalu...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/nier

NIER

1) Aardappel 2) Boonvormig orgaan 3) Boonvormige klier 4) Deel van de buik 5) Deel van het lichaam 6) Ingewand 7) Inwendig lichaamsdeel 8) Inwendig orgaan 9) Lichaamsdeel 10) Lichaamsorgaan 11) Orgaan 12) Orgaan in buikholte 13) Orgaan in de buik 14) Urineafscheider
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/NIER/1

nier

Belangrijkste uitscheidingsorgaan bij de gewervelde dieren. De nier zuivert het bloed en scheidt de afvalstoffen af onder de vorm van urine.
Gevonden op http://nl.wikibooks.org/wiki/Verklarende_woordenlijst_biologie_voor_het_sec

Nier

[biologie] - ...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Nier_(biologie)

Nier

[culinair] - Niertjes van jonge dieren vormen voor vele culturen een delicatesse. Met name lams- en kalfsniertjes, maar ook niertjes van pluimvee en konijnen wordt veelvuldig verwerkt in stoofschotels en oosterse wokbereidingen. In onze westerse cultuur kennen we de Franse gebraiseerde niertjes, de Engelse steak and kidney ...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Nier_(culinair)

nier

• [anatomie] een van beide organen in de onderrug die het bloed zuiveren van afvalstoffen en deze uitscheiden in de urine.
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/nier

Nier

Let op: Spelling (deels) uit 1864: v. (-en), [zeker, zekere] vleezig deel (in het lichaam van mensch en dier) achter in den buik; (delfst.) [zeker, zekere] klomp erts.
~BED, o. (-den), [in de ontleedkunde] ) vet dat de nieren omgeeft.
~BEKKEN, o. holte der nieren.
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/cali003nieu01_0017.htm

nier

Orgaan in de buikholte, dat betrokken is bij de uitscheiding en homeostase door het handhaven van pH, osmotische waarde en andere factoren.
Gevonden op http://www.digischool.nl/bi/pbb/search.php

Nier

Niertjes van varkens en schapen bestaan uit één deel, rundernieren bestaan uit meerdere lobben. Het verfijndst smaken de niertjes van jonge dieren zoals kalveren en lammeren. Varkensnieren hebben een straffe, bittere smaak en zijn taai.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10377

Nier

Nephros, ren..
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10765

Nier

(ren) Het lichaam heeft twee nieren voor de zuivering van het bloed van afvalstoffen, die via de urine worden uitgescheiden. Het lichaam kan ook met één nier functioneren.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/11262

nier

orgaan in menselijk en dierlijk lichaam (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/nier

nier

elk van twee organen die urine maken vb: als je nieren niet werken, word je vergiftigd
in hart en nieren [een hartstochtelijk liefhebber]
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=nier

nier

Aan weerskanten van het lichaam aanwezig orgaan, gelegen achter in de rug, vlak onder het middenrif . De nieren filtreren de afvalstoffen uit het bloed in de urine, regelen de water‑ en zouthuishouding en spelen daardoor een belangrijke rol in het zuur/base‑evenwicht in het lichaam (homeostase).
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/levenswetenschappen/nier
Geen exacte overeenkomst gevonden.