Zoek op

gist

de gist zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [xɪst] schimmel die je kunt gebruiken om brood en gebak luchtig te maken Voorbeelden:   `biergist`, `gedroogde gist` © Kernerman Dictionaries. SpellingCorrect gespeld: 'gist' komt voor in de Woordenlijst Nederlandse...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/gist

GIST

1) Bakbenodigdheid 2) Bakkersingrediënt 3) Bakmiddel 4) Bakproduct 5) Bestanddeel van bier 6) Bestanddeel van brood 7) Bieringredient 8) Broodingrediënt 9) Desem 10) Ferment 11) Gistingsmiddel 12) Gistmiddel 13) Grondstof voor beslag 14) Grondstof voor bier 15) Grondstof voor brood 16) Rijsmiddel 17) Schimmel 18) Schuim 19) Stof waardoor deeg rij...
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/GIST/1

Gist

Basidiomycota Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om glucose te ontleden en deze om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Het metabolisme van S. cerevisiae is aeroob of anaeroob. Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal, onder aerobe condities de groei en vermenigvuldiging. De reacties die bij alcoholproductie...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Gist

gist

•de naam voor een aantal soorten micro-organismen. (+audio)
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/gist

Gist

Gist is een microscopisch klein ééncellig plantje, dat in staat is zich zeer snel te vermeerderen. Een belangrijke voedselbron van de gist is suiker. Is voldoende zuurstof aanwezig, dan kan de gist de suiker volledig verbranden. Het gist vermenigvuldigt zich dan ook snel. In optimale omstandigheden kan een gistcel zich om de 20 minuten verdubbele...
Gevonden op http://www.bierwoordenboek.com/Gist.ashx

Gist

Let op: Spelling (deels) uit 1864: v. zie GEST.
~EN, ow. zie GESTEN.
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/cali003nieu01_0010.htm

gist

rijsmiddel
Jaar van herkomst: 1461 (MNW )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

gist

Eencellige schimmel, bekend is de bakkersgist.
Gevonden op http://www.digischool.nl/bi/pbb/search.php

gist

C6H12O6 ----> 2 C2H6O + 2 CO2 De vergisting speelt een hoofdrol in de alcoholische drankenindustrie, zoals bij de bier- en wijnbereiding.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10698

Gist

Eencellige schimmel..
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10765

Gist

Een schimmel die suiker omzet in alcohol en koolzuur. In de keuken wordt gist gebruikt om deeg te laten rijzen.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10801

Gist

Eencellig microorganisme, biosystematisch behorend tot de Orde der Schimmels Endomycetalis. Het zijn dus geen bacteriën. Gisten hebben de eigenschap dat ze zonder aanwezigheid van zuurstof suikers kunnen afbreken tot ethylalcohol en koolzuurgas. Niet alleen alcohol en koolzuurgas ontstaan tijdens de gisting, maar ook allerlei in kleine hoeveelhede...
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10942

GIST

Eencellige microscopisch kleine schimmels die voor de alcoholische gisting zorgen. Ze zijn van nature aanwezig op de buitenkant van de druiven maar worden tijdens de alcoholische gisting doorgaans ook aan de druivenmost (sap) toegevoegd en vermenigvuldigen zich dan snel. Bij temperaturen boven de 33°C gaan ze dood.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10943

Gist

(faex) Niet met het blote oog waarneembare, ééncellig micro-organismen die zich voortplanten door celdeling. Gisten zijn sterk verwant aan schimmels en komen overal in de natuur voor. - Als gistcellen het lichaam binnendringen worden ze in principe onschadelijk gemaakt door het natuurlijke afweersysteem (= immuun-systeem). Als dat niet (voldoende...
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/11262

gist

rijsmiddel (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/gist

Gist

Biologische eencellige schimmel
Gevonden op http://www.techniekinnederland.nl/nl/index.php?title=Begrippenlijst
Geen exacte overeenkomst gevonden.