Zie ook:
kook

koken werkw. Uitspraak: [ ˈkokə(n) ] Afbreekpatroon: ko·ken Vervoegingen: kookte (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gekookt (volt.deelw.)
1) (van vloeistoffen) bij een bepaalde temperatuur gaan borrelen en verdampen Voorbeeld: 'De melk kookt.' inwendig koken (woedend zijn)
2) (voedsel) gaar maken door het heet te...Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/koken

1) Bereiden 2) Bereidingswijze 3) Bewerken van voedsel 4) Bewerking van melk 5) Bewerking van voedsel 6) Borrelen 7) Brouwersterm 8) Eetklaar maken 9) Eten bereiden 10) Eten maken 11) Gaar maken 12) Gaarkoken 13) Garen 14) Heet borrelen 15) Horecawerk 16) Keukenwerk 17) Klaarmaken 18) Kokerij 19) Koking
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Koken/1

1) Borrelen 2) Kokerij 3) Kokkerellen 4) Kokkeren 5) Pocheren 6) Pruttelen 7) Razen 8) Stomen 9) Stoven 10) Sudderen 11) Toebereiden 12) Zieden
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Koken/1

neiging hebben te braken (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/koken

Koken gebeurt zelden of nooit bij vis, op uitzondering van de vissoepen zoals bijvoorbeeld de Zuid-Franse bouillabaisse na. In plaats van in gezouten water ( 15gr zout per liter water) te koken kan dit smaakrijker in een bouillon of visfumet. Reken een kooktijd van 10 minuten per kg vis. De vis is gaar wanneer hij van de graat loskomt en het glazig...
Gevonden op
http://www.kooknieuws.nl/vaktermen/
het gaar maken in heet water vb: aardappels moet je koken
zo warm zijn dat er damp en bellen te zien zijn vb: water kookt bij 100 graden
hij kookte van woede
[hij was heel erg kwaad]Gevonden op
http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=koken

verdamping waarbij door de hele vloeistof dampbellen ontstaan. Koken is verdampen op zijn snelst
Gevonden op
https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/83317/hoofdstuk%2010.doc

In kokend water bij 100°C laten liggen.
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselbereiding

•vloeistof verwarmen totdat er zich in de hele vloeistof bellen vormen die naar boven stijgen en openspringen. •met behulp van ingrediënten een maaltijd klaarmaken. •meervoud tegenwoordige tijd van •Nederlands
Gevonden op
https://nl.wiktionary.org/wiki/koken

verhitten, spijzen toebereiden
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca

Koken aan boord kan op gas, elektra, diesel, petroleum of spiritus (brandalcohol). Voor- en nadelen op een rijtje: Kooktoestel
Gevonden op
https://vaartips.nl/tipk.htm

verhitten, spijzen toebereiden
Jaar van herkomst: 1287 (CG NatBl )
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Het bereiden van voedsel in water of een andere vloeistof bij een temperatuur van 100°C
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10360

Het bereiden van voedsel in water of een andere vloeistof bij een temperatuur van 100°C.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10403

Engelse vertaling: boiling
Proces waarbij een stof overgaat van de vloeistoffase in een gasfase.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10518

Het breiden van gerechten in een vloeistof bij een temperatuur van 100°C.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10877

Verhitten van water of andere vloeistof tot het kookpunt om daarin voedingsmiddelen te bereiden. Het kookpunt van water is 100 °C, het kookpunt van vet is 200 °C.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10914

Koken is het gaar maken van eten in kokend water. Het is belangrijk om weinig water te gebruiken en zo kort mogelijk te koken, dan blijven vitamines en de smaak beter bewaard. Groente uit blik of glas kan het best kort tot het kookpunt worden opgewarmd. Diepgevroren groente dient met weinig water te worden opgewarmd of gekookt volgens de gebruiksaa...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10922

Het (beet)gaar laten worden van verse producten in een laag water, bouillon of andere vloeistof van 100ºC (water of bouillon kookt als het borrelt). Men onderscheidt twee manieren:
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Het breiden van gerechten in een vloeistof bij een temperatuur van 100°C.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

het proces waardoor een vloeistof overgaat in gas als warmte wordt toegevoegd.
Gevonden op
https://www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/app/uploads/2016/12/2015_05-22-Begr

Het bereiden van producten in een vloeistof bij een temperatuur van 100°C.
Gevonden op
https://www.kokswereld.nl/culinair-woordenboek/

Koken is het garen van vlees in water dat op smaak wordt gebracht met specerijen, kruiden en bouquet-garni en eventueel wijn, bier of andere alcoholische drank, zoals bijvoorbeeld sherry of cognac Hierbij wordt een temperatuur van circa 90-95 °C aangehouden (tegen de kook aan). Het water wordt zo bouillon, te gebruiken voor soepen, sauzen en ragou...
Gevonden op
https://www.sjeef.nl/Recepten/ABC/abck.html
Geen exacte overeenkomst gevonden.